AcasăEconomieMarea diviziune antitrust SUA-Europa

Marea diviziune antitrust SUA-Europa

Când vine vorba de politica antitrust, americanii și europenii au păreri diferite

Când vine vorba de politica antitrust, americanii și europenii au păreri diferite. Concentrarea corporatistă dă naștere la tensiuni comerciale.

La Bruxelles, autoritățile de reglementare europene și americane nu reușesc să dezvolte o abordare comună privind concurența, în special în domeniul tehnologiei.

Reunirea SUA și a Europei este esențială pentru a reuși să limiteze cu succes atât puterea celor mai mari companii din Silicon Valley, cât și a statului de supraveghere chinez, mai ales având în vedere modul în care inteligența artificială consolidează și mai mult dominația ambelor.

Dar există diferențe fundamentale în modul în care americanii și europenii văd problema concentrării corporatiste – și  vor face dificilă atingerea acestui obiectiv.

În primul rând, bunăstarea consumatorilor stă încă la baza abordării europene a politicii de concurență, relatează Financial Times. Însă americanii întreprind o examinare mult mai amplă a modului în care este acumulată și exercitată puterea corporațiilor și care ar putea fi consecințele unei puteri nejustificate – nu doar pentru consumatori, ci și pentru concurenții din industrie, pentru lucrători și pentru societate în general.

„O piață echitabilă, deschisă și competitivă este de mult timp o piatră de temelie a economiei americane, în timp ce concentrarea excesivă a pieței amenință libertățile economice de bază, responsabilitatea democratică și bunăstarea lucrătorilor, fermierilor, întreprinderilor mici, start-up-urilor și consumatorilor”, declara președintele Joe Biden în 2022.

A urmat un torent de investigații privind puterea corporatistă de către Comisia Federală pentru Comerț, Departamentul de Justiție și Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorilor.

Spre deoasebire de oficialii americani, europenii au fost moderați – și divizați. Unii, printre care deputații europeni Andreas Schwab și Rene Repasi, păreau să dorească să adopte o abordare mai agresivă în stilul american.

Dar cel mai semnificativ a fost faptul că Olivier Guersent, directorul general pentru concurență din cadrul Comisiei Europene, a numit antitrustul „o garnitură” pentru alte politici de stat care încurajează competitivitatea. Mesajul a foste clar: primează tehnologia și prețurile.

Katherine Tai, reprezentantul comercial al SUA, are o opinie diferită: „Avem o problemă masivă cu concentrarea în domeniul tehnologiei în jurul companiilor Big Tech care adună datele”.

Europenii, care, desigur, nu au campioni naționali în spațiul tehnologic, ar trebui să salute această abordare. Și totuși, ei par încă blocați în lumea îngustă și tehnocrată a modelelor de tarifare. Să sperăm că următorul comisar european pentru concurență va face din antitrust o înțelegere cu americanii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger