AcasăEconomieMarea Britanie, din nou “bolnavul Europei?”

Marea Britanie, din nou “bolnavul Europei?”

Inflația din Marea Britanie în 2023 devine asemănătoare cu cea din anii 1970, când toată lumea vorbea despre o „boală” națională care făcea din această țară „bolnavul Europei”.

Inflație încăpățânat de ridicată, care eclipsează ratele din alte țări. Cauza, notează Financial Times, este combinație de cheltuieli robuste într-o perioadă în care piețele forței de muncă sunt tensionate – o problemă care afectează și SUA – și de efectele reziduale ale unei creșteri uriașe a prețurilor angro ale gazelor în Europa anul trecut.

În aprilie, rata inflației s-a situat la 8,7%, depășind cu mult procentul de 8,4% așteptat de Banca Angliei(BoE). În februarie, banca centrală estima ca inflația să scadă la 9,2% până în martie, însă a rămas la 10,1%.

Guvernatorul Andrew Bailey a recunoscut că BoE are „lecții foarte mari de învățat” în ceea ce privește controlul inflației și previziunile acesteia.De asemenea, inflația de bază a sărit de la 6,2% în martie la 6,8% în aprilie, în condițiile în care media așteptărilor economiștilor a estimat că va rămâne constantă.

Adăugându-se la lista de probleme, este clar că guvernatorul nu se aștepta ca scumpirile să fie la fel de ample, determinate de creșterea costurilor mașinilor second-hand, de creșterile mari ale prețurilor la telefoanele mobile, precum și la cărți, echipamente sportive și de grădinărit și produse pentru animale de companie.

Deși Bailey a declarat că banca și-a folosit deja raționamentul pentru a-și împinge previziunile mai sus, el a fost criticat de Harriett Baldwin, președinta Comisiei de Trezorerie a Camerei Comunelor, pentru că a folosit un model bazat exclusiv pe date din 1970-1980 care reflectau 30 de ani de stabilitate relativă a prețurilor.

Realitatea a demonstrat că economia britanică nu mai poate folosi modelele trecutului. Și că inflația nu poate fi domolită cu estimări eronate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
555 afisari

4 COMENTARII

  1. Dute Alex dragutule si tu in UK si sa nu mai auzim de tine si de neamul tau.
    Ce mai pierzi timpul pe blogul asta, du-te la castig masiv in UK, ce mai astepti?
    Vezi insa cum vorbesti prin UK, caci aia nu sunt asa de obisnuiti cu un vocabular ca al tau, succes!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger