AcasăEconomieMarcel Ciolacu a ajuns să vorbească despre Ceauşescu, în plin protest al...

Marcel Ciolacu a ajuns să vorbească despre Ceauşescu, în plin protest al fermierilor: „Nu-s ca el, să dau mâine ordonanţe, decrete şi decizii”

sursa foto: Guvernul României/Facebook

Marcel Ciolacu este şi el de acord că tarifele plătite de companiile de transport pentru poliţele de răspundere civilă obligatorie (RCA) sunt foarte mari.

Este nevoie ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să vină cu alte instrumente, ”mai moderne”, pentru ca tarifele la polițele RCA să nu se dubleze, a mai admis premierul.

Nu vrea să dea OUG ca Ceauşescu

Marcel Ciolacu precizează că nu vrea să procedeze ca Nicolae Ceaușescu și să dea ordonanțe de urgență.

„La transportatori avem în continuare această negociere în ceea ce priveşte RCA-ul, unde în seara asta, din câte ştiu eu, preşedintele ASF a avut discuţii cu anumiţi transportatori şi au găsit anumite amendamente legislative pe care şi le asumă preşedintele ASF-ului.

Rămâne ca şi eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra şi pe care şi dânşii le pot accepta, un lucru corect.

Mi se pare mult cât este RCA-ul acum, chiar dacă avem o incidenţă de aproape 20%, de departe cea mai mare din Europa la traficul de camioane. Dar împreună încercăm să găsim soluţia cea mai bună.

Trebuie să găsim alte instrumente mult mai moderne, nu trebuie să fim atât de rigizi. Eu nu-s Ceaușescu, să dau mâine ordonanțe, decrete și decizii. Nu conduc eu ASF-ul. E adevărat, am avut o discuție să nu mai avem falimente în zona de asigurări și o abordare mult mai deschisă și mai pragmatică”, a mai spus Ciolacu.

Expiră plafonarea la RCA

Românii vor plăti mai mult pentru poliţa RCA începând cu luna ianuarie 2024, pentru că expiră măsura plafonării.

Noile tarife de referință la polițele RCA, calculate de KPMG și publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vin cu noi creșteri pe majoritatea categoriilor, de la 0,4% și până la peste 6%, față de tarifele publicate în februarie 2023, pe unele segmente regăsindu-se chiar și mici scăderi între 0,6% și 3,3%.

Premierul a susţinut că România nu îşi mai permite încă un faliment al unei firme de asigurări, spunând că a ”trimite în faliment” pe asigurători nu ar rezolva nimic.

Ciolacu a făcut şi o propunere legată de acciza impusă de stat pentru motorină şi prevăzută în PNRR:

„Am discutat cu Ministerul de Finanţe, cred că este posibil ca jumătate din noua acciză pe care am introdus-o la motorină că o putem întoarce la transportatori şi distribuitori, ca şi subvenţie”.

author avatar
Andrei Ștefan
281 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu ma asteptam niciodata ca acest om sa se compare cu Ceausescu subliniind ca este mai destept si nu da ordonante.Ias recomanda sa se documenteze si sa vada ca in timpul lui Ceausesc nu erau oug.

  2. Ciolacu e complet in afara problemei , vorbeste de un razboi intre fermieri si transportatori , de unde a scos-o , poate la film a vazut asta !

  3. In jur de 17% platesc asiguratorii catre daune si reparetii. Hai sa mai punem de la noi inca 33% salarii, chirii, taxe, etc. Restul de 50% din tariful RCA care se DUBLEAZA de la an la an, unde se duce? Cine beneficiaza de banii aia platiti OBLIGATORIU de catre romani?
    Mai vin aia cu vrajeala, 0,6%, 3%,… De ce mintiti ba cand eu am platit in 2022-2023 487 de lei, iar in 2023-2024 am platit 982 de lei pentru aceiasi polita RCA fara sa am niciun eveniment, ci din contra BONUS maxim??????????????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger