Cauta

MApN sabotează exporturile industriei românești de armament

MApN strâmbă din nas la tancurile și armele românești

Pentru că refuză să achiziționeze orice produs militar românesc, MApN sabotează pe față întreaga industrie de armament. Delegațiile străine și-au manifestat interesul pentru a cumpăra pușca de asalt NATO, transportorul blindat SAUR, tancul Bizon, cu modernizări și performanțe uluitoare, însă au renunțat când au aflat că Armata Română nu este dotată cu așa ceva, ne spun sindicaliștii din acest sector.

Tot ce este românesc pute, aceasta este deviza Ministerul Apărării Naționale, care refuză de ani de zile să achiziționeze orice produs militar românesc, indiferent de cât de înalte sunt performanțele acestuia. Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că era de ajuns să achiziționeze câteva din aceste produse, ca să arate delegațiilor străine că și Armata Română le utilizează, altfel toată lumea se gândește că este ceva suspect.

”Din 2011, de când s-a lansat arma de asalt 556, de calibru NATO, nimeni nu i-a ajutat pe cei de la Cugir să introducă seria 0 și după aceea să înceapă producția. Acest lucru i-ar fi deschis un drum și pe piața externă. Avem și situația de la Automecanica Moreni, cu transportorul blindat SAUR, pentru că atâta timp cât MApN nu a vrut să achiziționeze niciun produs de aici, nu a avut nicio șansă să fie vândut în afara țării, deși au venit foarte, foarte mulți străini care erau interesați să îl cumpere. Asta se întâmplă și cu arma de asalt de la Cugir. Nu are Armata ta în dotare așa ceva, este greu să găsești un cumpărător extern, pentru că toți se întreabă de ce Armata noastră nu îl vrea. La arma de asalt 556 , cei de la MApN au găsit tot felul de motive subțiri, de genul numărul de trageri la care să reziste țeava, că ar fi cu 50 de grame mai grea decât nu știu ce armă din lume, deși este o armă foarte reușită. Cei de la MApN strâmbă din nas fără nicio justificare reală la tot ce este produs în România”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică m(ASIAA).

Acesta susține că ministrul Radu Oprea sprijină industria de apărare, dar nu este suficient, pentru că în momentul în care se ajunge la negocieri, totdeauna Ministerul Economiei pierde în favoarea firmelor străine. ”Este un interes mare pe armament din afară și nimeni nu are o imagine foarte clară să știe care este cel mai bun armament, pentru că, dacă ne uităm la ce se întâmplă pe glob, vedem o grămadă de lucruri care ne dau de gândit”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu.

Situație gravă la Cugir

Cei 860 de angajați de la UM Cugir au decis să protesteze miercuri față de absența comenzilor și contractelor. Pe lângă sabotajul armei de asalt 556, Cugir a fost lovit, la începutul acestui an, chiar de partenerul strategic.

Astfel, firma americană cu care avea încheiat de ani de zile un contract ferm pentru livrarea de arme AKM adaptate pentru civili, a înterupt brusc achizițiile, fără nicio explicație. ”Contractul avea și exclusivitate pentru SUA, astfel că s-a blocat producția. Autoritățile noastre, de la ministrul Economiei, Radu Oprea, până la directorul Romarm, Emanuel Ioana, au făcut toate demersurile posibile la compania americană ca să respecte contractul, dar nu s-a obținut decât o promisiune că s-ar putea să se reia de la anul.

Astfel, Cugir a rămas fără activitate, a mai produs ceva pe stoc, dar s-a oprit. Contractul era ferm, iar americanii au încălcat contractul și este o glumă să ne gândim că statul român i-ar da în judecată”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA. Potrivit acestuia, și situația de la Metrom este gravă, firma fiind la un pas de insolvență, cu angajați plătiți din două în două luni sau chiar o dată la trei luni, deși este singura care prelucrează componente ale armelor din metale neferoase.

Nu ești made in SUA, nu exiști

Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că și Automecanica Moreni trece acum printr-o situație dificilă. Problemele au început de prin 2011, când s-a lansat marele proiect al transportorului blindat TBT 8X8, pe cele mai noi cerințe ale Armatei, la nivel de Piranha 5, dar nu s-au mai alocat fonduri și Moreni, care investise foarte mulți bani, a intrat într-o gaură financiară gravă.

”Mai mult, MApN nu a vrut să cumpere sub nicio formă SAUR, făcut tot la Moreni, care este un transportor foarte bun, nici măcar 10 bucăți pentru pregătirea militarilor, închizând în totalitate porțile pentru vânzarea la extern. Au venit cel puțin 15 delegații să cumpere SAUR, dar când au pus întrebarea câte sunt în dotarea MApN și au aflat că niciunul au renunțat și au plecat. Practic MApN sabotează pe față orice tentativă de export armament produs în România”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.

Uau! în Germania, câh! în România

UMB merge doar cu partea de Piranha, dar partea de tanc nu produce nimic, deși s-a reușit o modernizare extraordinară a tancului românesc Bizon, cu elemente de ultimă generație, ne mai spun sindicaliștii din sector. ”10 tancuri Bizon modernizate de UMB au participat la o aplicație în Germania, unde au avut rezultate excepționale. Nimeni însă nu vrea să finanțeze modernizarea pentru celelalte tancuri, deși ar aduce un mare plus pentru industria românească, dar și pentru Ministerul Apărării Naționale. Banii se cheltuie pentru plăți în avans pentru armament și tehnică militară pe care o vom vedea prin 2035-2040”, a mai spus Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

Ultimele stiri

  • Catastrofa Air India, o sinucidere?
  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Exit mobile version