Pentru că refuză să achiziționeze orice produs militar românesc, MApN sabotează pe față întreaga industrie de armament. Delegațiile străine și-au manifestat interesul pentru a cumpăra pușca de asalt NATO, transportorul blindat SAUR, tancul Bizon, cu modernizări și performanțe uluitoare, însă au renunțat când au aflat că Armata Română nu este dotată cu așa ceva, ne spun sindicaliștii din acest sector.
Tot ce este românesc pute, aceasta este deviza Ministerul Apărării Naționale, care refuză de ani de zile să achiziționeze orice produs militar românesc, indiferent de cât de înalte sunt performanțele acestuia. Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că era de ajuns să achiziționeze câteva din aceste produse, ca să arate delegațiilor străine că și Armata Română le utilizează, altfel toată lumea se gândește că este ceva suspect.
”Din 2011, de când s-a lansat arma de asalt 556, de calibru NATO, nimeni nu i-a ajutat pe cei de la Cugir să introducă seria 0 și după aceea să înceapă producția. Acest lucru i-ar fi deschis un drum și pe piața externă. Avem și situația de la Automecanica Moreni, cu transportorul blindat SAUR, pentru că atâta timp cât MApN nu a vrut să achiziționeze niciun produs de aici, nu a avut nicio șansă să fie vândut în afara țării, deși au venit foarte, foarte mulți străini care erau interesați să îl cumpere. Asta se întâmplă și cu arma de asalt de la Cugir. Nu are Armata ta în dotare așa ceva, este greu să găsești un cumpărător extern, pentru că toți se întreabă de ce Armata noastră nu îl vrea. La arma de asalt 556 , cei de la MApN au găsit tot felul de motive subțiri, de genul numărul de trageri la care să reziste țeava, că ar fi cu 50 de grame mai grea decât nu știu ce armă din lume, deși este o armă foarte reușită. Cei de la MApN strâmbă din nas fără nicio justificare reală la tot ce este produs în România”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică m(ASIAA).
Acesta susține că ministrul Radu Oprea sprijină industria de apărare, dar nu este suficient, pentru că în momentul în care se ajunge la negocieri, totdeauna Ministerul Economiei pierde în favoarea firmelor străine. ”Este un interes mare pe armament din afară și nimeni nu are o imagine foarte clară să știe care este cel mai bun armament, pentru că, dacă ne uităm la ce se întâmplă pe glob, vedem o grămadă de lucruri care ne dau de gândit”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu.
Situație gravă la Cugir
Cei 860 de angajați de la UM Cugir au decis să protesteze miercuri față de absența comenzilor și contractelor. Pe lângă sabotajul armei de asalt 556, Cugir a fost lovit, la începutul acestui an, chiar de partenerul strategic.
Astfel, firma americană cu care avea încheiat de ani de zile un contract ferm pentru livrarea de arme AKM adaptate pentru civili, a înterupt brusc achizițiile, fără nicio explicație. ”Contractul avea și exclusivitate pentru SUA, astfel că s-a blocat producția. Autoritățile noastre, de la ministrul Economiei, Radu Oprea, până la directorul Romarm, Emanuel Ioana, au făcut toate demersurile posibile la compania americană ca să respecte contractul, dar nu s-a obținut decât o promisiune că s-ar putea să se reia de la anul.
Astfel, Cugir a rămas fără activitate, a mai produs ceva pe stoc, dar s-a oprit. Contractul era ferm, iar americanii au încălcat contractul și este o glumă să ne gândim că statul român i-ar da în judecată”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA. Potrivit acestuia, și situația de la Metrom este gravă, firma fiind la un pas de insolvență, cu angajați plătiți din două în două luni sau chiar o dată la trei luni, deși este singura care prelucrează componente ale armelor din metale neferoase.
Nu ești made in SUA, nu exiști
Sindicaliștii din industria de apărare ne spun că și Automecanica Moreni trece acum printr-o situație dificilă. Problemele au început de prin 2011, când s-a lansat marele proiect al transportorului blindat TBT 8X8, pe cele mai noi cerințe ale Armatei, la nivel de Piranha 5, dar nu s-au mai alocat fonduri și Moreni, care investise foarte mulți bani, a intrat într-o gaură financiară gravă.
”Mai mult, MApN nu a vrut să cumpere sub nicio formă SAUR, făcut tot la Moreni, care este un transportor foarte bun, nici măcar 10 bucăți pentru pregătirea militarilor, închizând în totalitate porțile pentru vânzarea la extern. Au venit cel puțin 15 delegații să cumpere SAUR, dar când au pus întrebarea câte sunt în dotarea MApN și au aflat că niciunul au renunțat și au plecat. Practic MApN sabotează pe față orice tentativă de export armament produs în România”, ne-a precizat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu.
Uau! în Germania, câh! în România
UMB merge doar cu partea de Piranha, dar partea de tanc nu produce nimic, deși s-a reușit o modernizare extraordinară a tancului românesc Bizon, cu elemente de ultimă generație, ne mai spun sindicaliștii din sector. ”10 tancuri Bizon modernizate de UMB au participat la o aplicație în Germania, unde au avut rezultate excepționale. Nimeni însă nu vrea să finanțeze modernizarea pentru celelalte tancuri, deși ar aduce un mare plus pentru industria românească, dar și pentru Ministerul Apărării Naționale. Banii se cheltuie pentru plăți în avans pentru armament și tehnică militară pe care o vom vedea prin 2035-2040”, a mai spus Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.
În alte vremuri ar fi fost acuzați de sabotaj economic și vai, nici nu vreau sa ma gândesc. Azi iau pensii speciale și umblă pe la televiziuni sa ne explice cum devine problema catapultarii din avioane pe consola de jocuri electronice pentru copii. Îmi amintesc ca la o tragere cu pistolul „Carpati”, ofițerii dintr-un centr militar, unde am făcut eu armata, prin anii 70, au avut rezultate pe masura „pregătirii „, adică apropiată de nesatisfăcător, de, ofițeri de comandament. Rezultatul ? Două săptămâni cărare. Cei cu armata la „zi” știu ce’nseamna. Ăștia de azi știu? Atunci ce pretenții sa ai ? Basca, zero parandaraturi.
Si ei nu pot servi haules daca tot saboteaza???
”Tot ce este românesc pute, aceasta este deviza Ministerul Apărării Naționale”’
Nu. E vb de comision.
Tot ce-i românesc le pute doar LOR. Nouă ne put ei de prostie, incompetență, slugărnicie, grandomanie pe banii noștri.
CARE SUNT SABOTORII INDUSTRIEI DE ARMAMENT ROMANESTI ??,IN ULTIMII 10 ANI SABOTORII AU FOST :JOHANIS ,MA-ciuca IN FUNCTIA DE MINISTRU MAPN ,PRIM MINISTRU ,PRESEDINTELE SENATULUI ,URMEAZA HABARNISTUL TILVAR.
IN SCHIMB AU ACHIZITIONAT CU BANII JOS HARBURILE PIRANIA ,FIARELE VECHI F 16 LA A 4 A MANA !!,AU ACHIZITIONAT SISTELELE PATRIOT NISTE VECHITURI ,1 PUS IN FUNCTIUNE CU CHIU CU VAI A FOST CEDAT UCRAINEI LA DISPOZITIA LUI BIDEN !!,1,8 MILIARDE ARUNCATE PE APA SAMBETII PENTRU CEI CARE IN ULTIMII 75 DE ANI AU FOST DUSMANII ROMANIEI !,ULTIMILE 3 PATRIOT SUNT FIARE VECHI CARE NU VOR FI PUSE IN FUNCTIUNE NICIODATA.
TRADATORII II STIM PE CAND PROCESUL DE CONDAMNARE ?,SE MAI GASESC POPANDAI CARE SA INSCENEZE LA PLEZNEALA ALTA INSTANTA DE JUDECATA CA CEA DE LA TARGOVISTE DIN DECEMBRIE 89.
Generalii izmenari ai armatei romane cumpara de fapt protectia licuricului achitind in avans miliarde pe fier vechi la mina a treia.
Asta e umbrela de securitate croita de dulap și ghiuleaua obeza!
Bani in avans pe vechituri mai scumpe decât cele noi similare!
Petarde abrams,sh f16,
Păi dacă este un „concept ” că doar ce au „frățiorii (producătorii aliaților) e bun” și asta în condițiile în care războiul din vecini demonstrază că nulte sunt supraestimate. Da MApN nu a vrut și vrea industria de apărare românească de mulți ani, unitățile militare se descurcă cu dotări de 40 de ani, iar tovarășii cu contractele pe înzestrare devin „bazați”, iar până nu dispare „gașca politică și nepotizată” nu se rezolvă problema. Poate convingem „activii” să-și denunțe „ordonatorii de contracte păguboase” și apoi să recuperăm ce se mai poate din pagubă prin confiscări de avere de la neamul făptuitorului și prin muncă forțată (e permisă în sistemul național de apărare).
Bizonul nostru este cel mai slab tanc din dotarea NATO, la baza este UN T-55 modificat (se face misto de Rusia in ultimul an pentru ca trimite T55-uri din stoc-uri sovietice in Ucraina). Bizonul sta extrem de prost la capitolul armura (este penetrat de price proiectil Apfsds sau Atgm din ultimii 30-35 ani) si la capitolul putere de foc (suntem singura tara din NATO care opereaza UN MBT cu tun de 100 mm , restul folosesc 120m).
Pusca de asalt NATO la fel este foarte mare fizic, uitati-va la ce se produce in alte tari post comuniste Cehia cu Bren, Polonia cu Grot samd. Suntem in urmatoare cu 20 ani la proiectarea armeelor de asalt. Am facut bine ca am mers pe Beretta ARX 160, acum trebuie guvernul sa nu Mai taraganeze si sa incepem odata productia proprie la Cugir.
Despre transportoare nu ma pot pronunta insa stiu ca Saur acum 5-6 ani a fost testat si gasit necorespunzator, ca or fi fost si alte interese la mijloc nu stiu.
Ce trebuie sa facem noi este sa incepem sa producem la noi sub licenta cu transfer de technologie, numai asa avem o sansa SE reinviem productia de armamanet domestica.
Nu se cumpara romanesc pentru ca firmele romaneati nu inoveaza, nu vin cu idei noi, nu vin cu nimic modern, ci doar „modernizeaza” modele depasite din punct de vedere tehnic. Luati exemplul Poloniei care a creat produse NOI si MODERNE, care ghici ce, se cumpara.
Ticăloși fără glorie. Siktir!
Tot ce e „romanesc” tip sovietic e foarte prost, defectuos, si nu ofera un grad de protecție pt echipaj! Aceste firme la stat toacă bani la greu si taie frunze la caini! Vedeti exemplu Avioane Craiova care de ani de zile li sau alocat bani si ei nu au fost in stare sa „modernizeze” acele 10 avioane IAR99, au depasit termenul cu mult si tot nu au livrat macar un avion IAR99 SM !
Iar fabricii Avioane Craiova iau fost alocate milioane de euro!!!
România numai produce nimic competitiv deoarece firmele astea la stat stiu sa toace bani si atat!!!
Trebuie eliminate toate pensiile și salariile acordate in mod nedrept pe baza de legi speciale adoptate „pe sub masa ” unor categorii profesionale influente,inclusiv armata, politie,jandarmerie, servicii s.a !!!
Însă conducătorii țării noastre și parlamentul sunt” dependenți ” de aceste categorii profesionale și nu au curajul sa elimine aceste pensii și salarii speciale , și sa adopte sistemul de salarizare și de pensii public pentru toate categoriile profesionale ce sa aibă la baza principii democratice drepte ,în cazul pensiilor contributivitatea iar al salarizării , volumul, valoarea și dificultatea muncii !!
Industria noastră de apărare,ce frumos suna, aceasta industrie este inca o dovada a faptului că acolo unde directorii sunt numiți politic,toate funcțiile importante sunt ocupate politic iar legea a permis cumularea pensiei cu salariul rețeta pentru faliment este asigurată. Cei care conduc aceste unități sunt rupți total de realitățile lumii moderne,oameni lipsiți de viziune și idei,care de-a lungul timpului nu au realizat absolut NIMIC. Noi nu ne putem mândri cu un produs romanesc 100%. Este bine că în continuare aceste unități cu situații dificile au o armată de pensionari care taie frunza la câini. Dumnezeu să apere România.
Stați p-aproape, că vine Ciolacu să revigoreze marea industrie românească. Ți-ai drequ’ de hoți!…