Cele mai recente critici la adresa Agenției Internaționale pentru Energie vin din America angajată pe drumul “decarbonizării”.
Parlamentari republicani consideră că AIE s-a îndepărtat de la misiunea sa principală de a proteja securitatea energetică și a devenit o „majoretă” a tranziției ecologice.
Subminarea securității energetice
„În ultimii ani, AIE a subminat securitatea energetică prin descurajarea investițiilor suficiente în aprovizionarea cu energie – mai exact, petrol, gaze naturale și cărbune. În plus, modelarea sa energetică nu mai oferă factorilor de decizie politică evaluări echilibrate ale propunerilor privind energia și clima. În schimb, a devenit o majoretă a tranziției energetice”, se arată într-o scrisoare datată 20 martie, adresată directorul general al AIE, Fatih Birol, redactată de senatorul republican John Barrasso din Wyoming – membru principal al Comisiei pentru energie și resurse naturale din Senat – și de reprezentanta Cathy McMorris Rodgers, republicană din Washington, președinta Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților.
Raportul buclucaș
AIE și-a asumat un rol principal în promovarea decarbonizării globale și, într-un raport de referință din 2021, a cerut să nu se mai dezvolte noi exploatări de petrol, gaze sau cărbune, dacă lumea intenționează să atingă un nivel net zero de emisii până în 2050. Ironic, Birol a lucrat și la OPEC la începutul carierei sale.
Printre altele, semnatarii scrisorii au acuzat faptul că acest raport este „lung în aspirații, dar scurt în ceea ce privește lucrurile care contează cel mai mult pentru factorii de decizie politică: analiza obiectivă a fluxurilor de energie, a modelelor comerciale, a impactului asupra securității și a efectelor economice”.
Și s-au intersat de amploarea finanțării pe care agenția a primit-o din partea SUA. AIE nu-și dezvăluie în mod direct donatorii, anunțând că bugetul și domeniul de activitate sunt stabilite la fiecare doi ani de către consiliul său de conducere și cuprind contribuții voluntare din partea țărilor, a părților interesate din domeniul energiei și a surselor private.
Război cu OPEC?
Proiecțiile AIE privind cererea maximă de petrol, în special, au fost contestate în mod repetat de către Arabia Saudită și de către membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, notează CNBC. OPEC însăși a fost vizată de proiectul de lege al Congresului SUA privind interzicerea cartelurilor producătoare și exportatoare de petrol (NOPEC), care se prelungește de mult timp și încă nu a fost adoptat.
Producția de petrol a depășit recorduri în SUA, dar Joe Biden este un adept al decarbonizării, în timp ce candidatul republican Donald Trump a susținut continuarea forajului. Marele producător american Exxon Mobil se luptă cu investitorii activiști în ceea ce privește politicile climatice.
SUA au fost membru fondator al AIE în anii 1970, alăturându-se misiunii de a răspunde șocurilor petroliere globale după criza din 1973 – când Organizația Țărilor Arabe Exportatoare de Petrol (OAPEC) a declarat un embargo împotriva țărilor care susțineau Israelul.
Țările membre ale AIE trebuie să se asigure că păstrează niveluri de stocuri de petrol echivalente cu cel puțin 90 de zile de importuri nete, cu care să poată reacționa în cazul unor întreruperi ale aprovizionării la nivel mondial.