Cauta

Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!

Românii pot răsufla ușurați. Mai pot circula cu mașinile încă 6 luni

Implementarea măsurii trecută de useriști și liberali în PNRR, de majorare drastică a tarifului rovinietei în funcție de norma de poluare a mașinii, a fost amânată până în iunie 2026. Aceasta ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026, însă infrastructura nu este gata, Ministerul Transporturilor invocând complexitatea noului sistem de tarifare, fiind necesară analiza, proiectarea și dezvoltarea acestuia de la zero, mai ales că include și taxarea vehiculelor de marfă în funcție de distanța parcursă.

Nenorocirea care se va abate asupra românilor, care vor fi obligați să achite tarife uriașe pentru rovinietă dacă nu au mașini electrice, s-a amânat cu 6 luni. De data aceasta, incompetența autorităților de a implementa proiecte a fost în avantajul populației, dar și al transportatorilor, care vor fi nevoiți să implementeze sisteme electronice, care să măsoare distanța parcursă pentru a fi taxați la sânge.

Ministerul Transporturilor a emis un proiect de ordonanță de urgență prin care a decis să amâne intrarea în vigoare a unei părți din Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, care ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2026. Potrivit ministerului, în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 226/2023, proiectul pentru realizarea sistemului de tarifare rutieră electronică în România (STRR) a fost împărțit în trei etape de implementare. Prima etapa de implementare a STRR o reprezintă dezvoltarea și implementarea soluției informatice, inclusiv furnizarea de echipamente și software de bază pentru sistemul informatic centralizat. Noul sistem de tarifare rutieră electronică în România va include atât un mod de tarifare având la baza durata de utilizare a infrastructurii rutiere pentru autoturisme, autobuze, autocare și vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone, cât și un mod de tarifare în funcție de distanța parcursă pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone, arată Ministerul Transporturilor.

Prea complicat

Având în vedere gradul ridicat de complexitate al proiectului și specificul de natura informatică al acestuia, în condițiile în care un astfel de sistem de tarifare nu a mai fost implementat în România, fiind în fapt necesară analiza, proiectarea și dezvoltarea acestuia de la zero, a fost necesară asigurarea unei expertize de natura tehnică în domeniul informatic, aprofundată și de înalt nivel pe parcursul procedurii de evaluare a propunerii tehnice depusă în cadrul procedurii de achiziție publică, în vederea atribuirii contractului, susține Ministerul Transporturilor.

În urma analizării propunerii tehnice depusă de ofertant, au fost formulate, la solicitarea experților externi cooptați, solicitări de clarificare. După analizarea răspunsurilor la solicitările de clarificare de către experții externi cooptați și întocmirea raportului final de evaluare, la sfârșitul lunii ianuarie 2025, a fost finalizată etapa de evaluare a propunerii tehnice depusă și a fost stabilit ca aceasta este admisă. Durata de execuție a proiectul este de 24 de luni de la data de începere a contractului,  conformitatea realizării fazelor sistemului vând ca punct de referință punerea în producție a modulelor tarifare per kilometru (servicii web, aplicație mobilă, portal), așa cum este prevăzut în graficul de implementare, în termen maxim de 18 luni de la data începerii contractului.

Amânarea s-ar putea prelungi

Etapa a 2-a de implementare a STRR o reprezintă achiziția de echipamente pentru dotarea amplasamentelor de control (camere ANPR, calculatoare și echipamente de comunicații etc), iar etapa a 3-a de implementare o reprezintă realizarea infrastructurii care trebuie să utileze cu echipamentele de control achiziționate în cadrul etapei a 2-a de implementare, dacă nu va fi utilizată infrastructura existentă sau dacă aceasta trebuie extinsă. Ministerul a stabilit ca procedurile de achiziție pentru etapele 2 și 3 de implementare să se desfășoare în paralel, ulterior atribuirii contractului de achiziție pentru prima etapa de implementare. Având în vedere etapele complexe și incerte care trebuie parcurse, Ministerul Transporturilor arată că este nevoie ca termenele prevăzute în Legea nr. 226/2023 referitoare la intrarea în vigoare a noii roviniete, a tarifului TollRo și a noului sistem SETRE România (STRR), să fie prorogate până la 1 iulie 2026.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Partidul lui Voiculescu, tomberonul politicii românești/ Antena 3 CNN, centru de reciclare
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private
  • Gaza, Fâșia Foametei
  • ROMÂNIA ONESTĂ ȘI-A DAT DEMISIA: „Am dat șpagă de supraviețuire”
  • De ce Mercedes, VW și BMW vor pierde peste 10 miliarde de euro
  • Szczesny atacă vehement stilul Barcelonei „Nu e fotbalul meu, chiar dacă avem succes!”
  • Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!
  • Legendă pentru Iugoslavia, izgonit din propriul cămin
  • Exit mobile version