AcasăEconomieMajorarea costurilor de împrumut declanșează avalanșa falimentelor

Majorarea costurilor de împrumut declanșează avalanșa falimentelor

Falimentele corporative cresc cu o rată de două cifre în majoritatea economiilor avansate

Falimentele corporative cresc cu o rată de două cifre în majoritatea economiilor avansate, pe măsură ce ratele dobânzilor s-au majorat  iar guvernele renunță la măsurile de sprijin din epoca pandemiei. Se năruie afaceri în valoare de trilioane de dolari.

După un deceniu de declin, numărul falimentelor din SUA a crescut cu 30% în cele 12 luni până în septembrie, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europane, rata falimentelor a urcat la 25% începând din luna iunie, conform biroului Destatis.

În Franța, Olanda și Japonia, falimentele au crescut cu peste 30% față de anul trecut. Grupul OCDE, cu sediul la Paris, format din națiuni în majoritate bogate, a remarcat recent că în unele țări – inclusiv în țările nordice Danemarca, Suedia și Finlanda – ratele falimentelor corporative au depășit nivelurile din timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009.

În Anglia și Țara Galilor, insolvențele pentru perioada ianuarie-septembrie au atins cel mai ridicat nivel din 2009.

La nivelul întregului bloc european, insolvențele corporative au crescut cu 13% în ritm anual în cele nouă luni până în septembrie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, potrivit Eurostat.

Ratele mai mari ale dobânzilor, împreună cu prăbușirea „companiilor zombi” care supraviețuiseră datorită sprijinului guvernamental din epoca Covid, au alimentat această tendință, spune Neil Shearing, analist la Capital Economics.

Shearing a citat „costul serviciului datoriei” și „facturile ridicate la energie, în special în sectoarele energointensive”. Printre industriile care au suferit cel mai mult de pe urma creșterii ratelor de insolvență se numără transporturile și industria hotelieră.

Întreprinderile au rezistat recesiunilor abrupte declanșate de pandemie datorită schemelor masive de sprijin guvernamental pentru companii și gospodării, care s-au ridicat la peste 10 miliarde dolari, potrivit estimărilor FMI pentru 2020 și primele patru luni din 2021. Dar, de atunci, pachetele au fost în mare parte retrase.

Sectoarele de producție vor trebui să refinanțeze datoriile la rate mai mari în lunile următoare, chiar dacă se preconizează că băncile centrale își vor relaxa politica monetară.

Valul de falimente lovește activitatea economică globală și va duce la reducerea locurilor de muncă în următorii ani.

Susannah Streeter, analist senior de investiții la managerul de active Hargreaves Lansdown, a declarat pentru Financial Times că “mai multe start-up-uri și IMM-uri vor fi împinse pe marginea prăpastiei, ceea ce ar putea avea consecințe pe termen mai lung asupra creșterii economice”.

Agenția de rating Moody se așteaptă ca rata globală a creditelor neperformante de tip speculativ să continue să crească în 2024, după ce a ajuns la 4,5% în cele 12 luni până în octombrie, peste media istorică de 4,1%.

Compania germană de servicii financiare Allianz a prognozat că rata de creștere a insolvenței la nivel mondial va atinge 10% anul viitor, după ce în 2023 a crescut cu 6%. Se observă „creșterea numărului de insolvențe corporative în aproape toate țările lumii”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger