AcasăEconomieMai rar așa ceva: prețurile petrolului nu vor mai conta pentru economia...

Mai rar așa ceva: prețurile petrolului nu vor mai conta pentru economia Arabiei Saudite

Arabia Saudită susține că economia sa se poate decupla atât de mult de petrol încât, în curând, prețul aurului negru nu va mai fi un factor decisiv în modelarea politicii fiscale.

„Obiectivul nostru este ca în perioada până în 2030 să nu ne uităm nici măcar la prețul petrolului”, a declarat ministrul saudit de finanțe, Mohammed Al-Jadaan, în cadrul Conferinței sectorului financiar de la Riad.

Deocamdată, țara este departe de a atinge acest obiectiv, deoarece petrolul asigură încă cea mai mare parte a veniturilor guvernamentale și dictează în mare măsură performanța economiei.

Însă, de când și-a dezvăluit proiectul de diversificare a economiei, numit „Viziunea 2030”, veniturile non-petroliere au trecut de la acoperirea a aproximativ 10% din cheltuielile bugetare la mai mult de o treime, potrivit Bloomberg. Principalul exportator de petrol din lume s-a bazat mult timp pe fluxul de petrodolari în visteria guvernului pentru a alimenta cheltuielile pentru crearea de locuri de muncă și infrastructura costisitoare.

În 2022, a avut cel mai mare venit anual din vânzările de petrol în străinătate în perioada în care Mohammed bin Salman a fost prinț moștenitor și conducător de facto.

Aceste câștiguri, alături de creșterea volumelor de producție, au făcut ca economia Arabiei Saudite să aibă anul trecut cea mai rapidă creștere din Grupul celor 20 și au ajutat-o să înregistreze un excedent fiscal pentru prima dată în aproape un deceniu.

Într-o schimbare de abordare, autoritățile încearcă acum să rupă legătura cu țițeiul, menținând cheltuielile sub control și utilizând veniturile din energie pentru a accelera proiectele care contribuie la reducerea dependenței economiei de petrol.

Comentariile lui Al-Jadaan semnalează faptul că această abordare rămâne în vigoare chiar dacă petrolul suportă un an agitat, afectat de înăsprirea monetară agresivă a Rezervei Federale a SUA și de optimismul privind redresarea cererii din China. Câștigurile suplimentare ar putea fi limitate pe termen scurt.

Cu prețurile țițeiului care se tranzacționează aproape de 80 de dolari pe baril după ce au urcat vertiginos în cifre triple pentru părți din 2022, veniturile petroliere saudite au scăzut timp de șase luni consecutive până la sfârșitul anului trecut. Veniturile au ajuns la aproape 326 de miliarde de dolari în tot anul 2022.

„Veniturile din petrol sunt foarte importante pentru noi, deoarece reprezintă un catalizator pentru a continua să investim în viziunea noastră”, a subliniat Al-Jadaan. „Dar nu ar trebui să se pună problema de a opri ceea ce facem doar pentru că prețul petrolului este scăzut.”

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
759 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger