AcasăEconomieMai mare rușinea! Cea mai mare economie europeană depinde de imigranți

Mai mare rușinea! Cea mai mare economie europeană depinde de imigranți

Venit taman din insula Reunion, Steven Maillot, în vârstă de 23 de ani,  s-a alăturat uzinei ArcelorMittal din Eisenhüttenstadt, Germania, pentru un stagiu de ucenicie la gigantul siderurgic.

Oțelăria este unul dintre cele mai afectate sectoare de deficitul de lucrători calificați, care zdruncină cea mai mare economie a Europei și devine o amenințare majoră pentru viitorul acesteia.

Confruntat cu această problemă, guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz urmează să adopte un proiect de lege care vizează flexibilizarea regulilor de obținere a vizelor și a permiselor de muncă pentru cetățenii țărilor din afara UE.

De exemplu, în curând nu va mai fi necesar să se prezinte un contract de muncă pentru stabilirea în Germania, deoarece acesta va fi înlocuit cu un sistem de puncte care va măsura „potențialul” de integrare al solicitanților.Scopul este de a atrage mai mulți angajați. Berlinul merge astfel împotriva tendinței generale din Europa de închidere a frontierelor în fața imigrației.

Pentru Steven, un salariu mai bun și perspective de carieră l-au făcut să decidă să-și părăsească insula pentru acest oraș de lângă granița cu Polonia, la granița de est a Germaniei. O ușurare pentru ArcelorMittal, al cărui director regional, Reiner Blaschek, recunoaște că este „din ce în ce mai dificil” să atragă tineri stagiari ca el.

Lipsa de lucrători calificați a devenit o adevărată bătaie de cap. Două milioane de locuri de muncă sunt în prezent neocupate, pe măsură ce generația baby-boomer se pensionează în masă.Populația Germaniei „nu va fi suficientă” pentru a compensa lipsa de lucrători,  a avertizat Scholz. Prin urmare, “vom deschide canalele pentru imigrația legală”.

Din cauza îmbătrânirii populației, se așteaptă ca piața forței de muncă să piardă șapte milioane de persoane până în 2035 dacă guvernul nu face nimic, potrivit unui studiu al Institutului pentru cercetarea pieței muncii (IAB).

În toate sectoarele, 44% dintre companiile germane intervievate de institutul Ifo au declarat că au fost afectate de lipsa forței de muncă în acest an.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
866 afisari

4 COMENTARII

  1. Cum altfel?
    Parca ar fi o surprizá neasteptatá!
    Santem carne de tun,pentru vestul european!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger