AcasăEconomieMai este posibil de salvat coridorul de cereale al Mării Negre?

Mai este posibil de salvat coridorul de cereale al Mării Negre?

Comerțul maritim, un al front al războiului ruso-ucrainean

Ieșirea Rusiei din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră (Black Sea Grain Initiative – BSGI) și tensiunile sporite care au afectat de atunci regiunea au pus în pericol viabilitatea exporturilor agricole din porturile maritime ale Ucrainei și amenință astfel să agraveze insecuritatea alimentară în întreaga lume.

De la crearea sa în 2022 până în iulie 2023 – când ieșirea Rusiei a pus capăt funcționării BSGI – inițiativa a supravegheat exportul a aproape 33 de milioane de tone de alimente ucrainene către 45 de țări din Asia, Africa și Europa, 57% din exporturile totale și 65% din exporturile de grâu fiind destinate țărilor în curs de dezvoltare.

Chiar dacă există încă posibilitatea ca Rusia să se întoarcă la BSGI, adevărul este că șansele ca acest lucru să se întâmple efectiv par a fi vagi din cauza dezinteresului palpabil al Moscovei față de inițiativă, din cauza devastării pe care a provocat-o asupra porturilor și infrastructurilor ucrainene și din cauza ultimatumului pe care l-a adresat transportatorilor comerciali – când a declarat că toate navele cu destinația Ucraina vor fi considerate ca potențiale transportoare de provizii militare în numele Kievului și, prin urmare, ca potențiale ținte militare.

Rusia a renunțat la BSGI pe baza afirmației că exporturile agricole rusești erau în continuare vizate de restricții la niveluri precum cel financiar, de asigurări și de logistică. Aceasta chiar dacă nu există sancțiuni directe asupra acestor exporturi și în ciuda faptului că – așa cum a subliniat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în fața lui Putin – s-au depus eforturi mari și s-au creat soluții pentru a elimina obstacolele rămase în calea acelorași exporturi, așa cum se reflectă în normalizarea progresivă a condițiilor comerciale pentru produsele agricole rusești începând din iulie 2022.

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, a explicat că Rusia va fi principalul beneficiar al blocării BSGI, deoarece va avea posibilitatea de a profita de prețurile mai mari la produsele alimentare, chiar dacă va limita sever capacitatea de export a principalului său concurent, Ucraina.

Care sunt opțiunile ucrainenilor acum? În primul rând, pot continua să își extindă exporturile feroviare, rutiere și pe căi navigabile interioare către spațiul economic al Uniunii Europene, așa cum a făcut încă din primele zile ale războiului, cu ajutorul Bruxelles-ului și al statelor vecine. Dar această opțiune este încă limitată de dificultăți logistice, pe lângă faptul că este mai scumpă decât exporturile din Marea Neagră.

Cu toate acestea, reluarea comerțului maritim fără nici un fel de garanții de securitate ar putea expune navele la abordaje sau atacuri, sau chiar la confiscare pe o perioadă nedeterminată din partea Rusiei. În plus, riscul sporit ar putea crește în mod prohibitiv prețurile asigurărilor maritime.

Așadar, în lipsa revenirii Rusiei la BSGI, funcționarea în siguranță a coridorului Mării Negre poate fi asigurată doar prin crearea unor condiții prin care Rusia să fie descurajată în mod inexorabil să intervină în transportul maritim comercial. Astfel, unii au sugerat că NATO ar trebui să asigure escortă pentru navele comerciale. Există o problemă și aici, notează Modern Diplomacy: scenariul ar duce, cel mai probabil, la escaladarea tensiunilor și la creșterea dramatică a potențialului unei crize internaționale.

O modalitate potențial mai eficientă de a asigura siguranța coridorului Mării Negre ar consta în implicarea activă, în operarea și supravegherea acestui coridor, a unui număr de state – Turcia, de exemplu –  cu care Moscova nu ar dori să-și strice relațiile și care, în plus, ar avea un interes direct în succesul exporturilor ucrainene.

Multe dintre aceste țări sunt la rândul lor importatoare de cereale ucrainene, printre care se numără Algeria, Bangladesh, Egipt, Etiopia, Kenya, Tunisia și mai multe state din Golf.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.470 afisari

10 COMENTARII

  1. CEREALELE DIN UCRAINA SUNT DE PE TERENURILE VANDUTE AMERICANILOR ,CHINEZILOR SI ALORA CARE TIPA CA ISI PIERD CASTIGURILE !,CEREALE CARE N-AU DESTINATIE
    AFRICA SAU ALTE TARI SARACE.TOTUL ESTE O MASCARADA ,O MINCIUNA.

  2. Istoricii care au comentat si comenteaza public Actul de la 23 AUGUST 1944 ascund cu buna stiinta trei aspecte fundamentale: Declaratia dela Casablanca din Ianuarie 1943, Destituirea si Arestarea lui Benito Mussolini in Iulie 1943 si Hotarirea Ferma a Puterilor Aliate de a implementa Hotaririle Declaratiei de la Casablanca. Prin Declaratia dela Casablanca, Aliatii au hotarit ca Puterile Axei si Cele Asociate lor nu pot iesi din Razboi decit prin Capitulare Neconditionata. Acest principiu fusese aplicat de Regele Victor Emanuel al Italiei in Iulie 1943 cind l-a demis pe Benito Mussolini din functia de premier. Astfel Guvernul condus de Gen.Ion Antonescu nu putea scoate Tara din Razboi decit prin Capitulare Neconditionata. Asadar, pentru a putea obtine Conditii de la Aliati pentru ROMANIA, Regele Mihai I, in AUGUST 1944, nu avea decit o singura obtiune: demiterea Gen. Ion Antonescu si a Guvernului condus de acesta. Ce nu stia insa Regele Mihai I in AUGUST 1944 era Indirjirea cu care Puterile Aliate erau decise sa aplice Hotaririle Declaratiei de la Casablanca asa cum s-a intimplat un an mai tirziu in vara lui 1945 cind Administratia Truman a cerut Japoniei cu insistenta CAPITULAREA NECONDITIONATA. Regele Mihai I a aflat acest lucru abia in zilele de 6 si 9 AUGUST 1945 odata cu intreaga Lume.

    El Pistolero de Barrio Azteca y Gazprom

    • Mănânci rahat ,regele a fost un trădător de neam si țară, exact ca și Carol tatăl lui, est3 pe lângă istoria reala ,Anglia trebuia scoaca din joc dexamerica ,ca să ju mai fie o putere ,dr asta englezul a dorit debarcarea trupelor în Grecia ,tocmai ca să oprească expansiunea rușilor in europa ,dar america sa opus acestei debarcari insa trădarea lui Mihai mămăligă 1 a ajutat cu 6 luni scurtarea războiului și ducerea in gulagurile rusește a peste 175 000 de ostasi romani, asta a făcut 23 august

  3. BAL BAL a fost si familia lui o gasca de dezaxati, handicapati si obsedati sexual. Istoricii astia care ii tin parte sa povesteasca de copiii din flori pe care ii are prin tara. Cand parintii nostri erau la razboi asta cotcodacea servitoare pe la palat si calarea masini.Cat a stat afara in vremea comunismului a ponegrit tara si poporul pe la toate cancelariile lumii ptr ca l-au detronat chipurile pe nedrept.Cerea lumii sa nu ajute Romania pana nu o sa-l puna in scaun din nou. Gurile rele spun ca nici n-ar fi al lui Carol ci mai degraba cu atasatul militar al Greciei.Cam asa umbla barfa printre popi cand l-au botezat.A venit cu felia de cozonac si i-a dat bolsevicul de ilici averi nemeritate.Vagoanele cu care l-a despagubit comunismul le-a uitat.

  4. Da.
    Faci convoi invizibil. Cine trage mierleste primu la ortu popi .
    -submarin invizibil curveta invizibila drona invizibila, avion invizibil.

  5. Slab articol, interesul nostru national, apropo de numele dvs, unde este… tema vitala…text simplist…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger