AcasăEconomieMai este aurul o visterie sigură în perioade de război?

Mai este aurul o visterie sigură în perioade de război?

Ramificațiile crizei din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde în diverse economii de pe glob, întărind reputația aurului ca protecție împotriva unor astfel de riscuri

Contractele futures pe aur au atins miercuri cel mai ridicat nivel din iulie, în condițiile în care conflictul geopolitic s-a intensificat în Orientul Mijlociu.

Aurul ar putea tranzacționa până la 1960 de dolari pe uncie, pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas se poate extinde și speranțele pentru discuții diplomactice se estompează.

Amenințarea de escaladare continuă să ofere sprijin pentru lingouri, care au câștigat aproape 6% de la atacul supriză a grupării teroriste palestiniene din 7 octombrie.

Metalul prețios a fost adesea considerat un activ de refugiu pentru investitori în perioade de conflict și incertitudine. Cele mai recente vârfuri ale sale au fost un maxim istoric în timpul turbulențelor de pe piață provocate de pandemie în 2020 și la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina la începutul anului 2022.

Aurul, la fel ca și obligațiunile, este văzut ca un activ de tip „fuga spre siguranță”. Astfel, pe fondul tensiunilor geopolitice în creștere și al unui mediu macroeconomic incert care s-ar putea încheia cu o recesiune, investitorii se îndreaptă în mod normal către aur.

Cu toate acestea, există o piedică pusă acum de bancherii centrali. Lee Munson, director de investiții la Portfolio Wealth Advisors – și mult timp un cumpărător autoproclamat de aur – a avertizat că majorarea ratelor dobânzilor face ca aurul să devină “neatractiv”.

„Aurul este o tranzacție doar atunci când ratele reale ale dobânzii – sau cele ajustate la inflație – sunt negative, iar acesta nu este mediul actual”.

„Când ai rate ca acestea, aurul devine foarte neinteresant. Pur și simplu așa este”, a subliniat Munson. „Pentru că eu vreau bani. Vreau flux de numerar”.

Pur și simplu, există un „cost de oportunitate pentru a deține aur la nivelurile actuale, ceea ce înseamnă că banii din aur nu pot fi cheltuiți în altă parte”. Acest lucru ar putea deveni mai costisitor dacă bancherii centrali majorează în continuare ratele și dacă inflația se accelerează.

În cele din urmă, „investitorii și vor vinde tot aurul pentru a cumpăra acțiuni, deoarece costurile mai mari ale împrumuturilor sunt de obicei negative pentru aur”.

Dar majoritatea  analiștilor  susțin că aurul va prospera în aceste vremuri de incertitudine, iar investitorii și traderii vor continua să caute refugiu în metalul prețios.

Ramificațiile crizei din Orientul Mijlociu s-ar putea extinde în diverse economii de pe glob, întărind reputația aurului ca protecție împotriva unor astfel de riscuri.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
366 afisari

2 COMENTARII

  1. Daca aurul este neatractiv atunci de ce pariurile pe contractele viitoare pe aur se ridica la sume colosale?
    Bonurile de trezorerie, obligatiile, chiar daca au o dobanda atragatoare sunt la fel de riscante in acest sezon ca si toate celelalte investitii. Cine mai spera ca SUA sa-si plateasca datoriile vreodata? Bonurile de trezorerie au ajuns bilete de speculat pe piata de zi cu zi, le cumperi azi ca sa le vinzi maine cu profit si nu o investitie de durata, de viitor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger