AcasăEconomieMagnații care conduc afacerile petroliere globale ale Rusiei

Magnații care conduc afacerile petroliere globale ale Rusiei

Igor Sechin s-a asociat cu Murtaza Lakhani pentru a dirija barilul rusesc în jurul lumii

Igor Sechin, director executiv al companiei petroliere Rosneft și asociat de mult timp al lui Vladimir Putin, a sărbătorit Revelionul pe un iaht ancorat în largul Palm Jumeirah, insula artificială din Dubai, presărată cu vile luxoase și plină de oligarhi ruși.

Sechin, poreclit Darth Vader, a petrecut cea mai mare parte a anului trecut luptându-se cu impactul invaziei Ucrainei asupra exporturilor de petrol ale Rusiei și găsind noi clienți în urma sancțiunilor impuse de Occident, relatează Bloomberg.

Șeful Rosneft s-a asociat cu un alt magnat al lumii petrolului: veteranul Murtaza Lakhani. A rezultat crearea unei rețele de comercianți și de firme de transport maritim pentru a dirija barilul rusesc în jurul lumii.

Majoritatea operațiunilor lui Lakhani legate de Rusia au loc în țări care nu implementează plafonul de preț al exporturilor stabilit de G-7, conceput pentru a bloca accesul petrolului vândut la prețuri mai mari de 60 de dolari la servicii esențiale furnizate de Occident, cum ar fi asigurarea transportului maritim.

Principala firmă comercială a lui Lakhani, Mercantile & Maritime Group, a încheiat acorduri cu Rosneft în trecut, dar rețeaua formată în prezent se bazează pe companii create recent, multe dintre ele în Emiratele Arabe Unite.

Printre  companii se numără Tejarinaft, Fossil Trading  și Amur II. Au cumpărat zeci de milioane de barili de țiței rusesc,le-au încărcat pe nave și le-au vândut unor clienți din India și China. Acest comerț a ajutat Moscova să minimizeze impactul sancțiunilor și a adus un mare câștig atât pentru Rosneft, care plătește dividende de miliarde de dolari Kremlinului, cât și pentru Lakhani.

„În prezent, Rosneft are legături cu o serie de firme controlate de traderii individuali care lucrează cu Kremlinul. Își schimbă numele și se stabilesc în Dubai, ceea ce face ca afacerile lor să fie mai opace ca niciodată”, a precizat Agathe Duparc, cercetător la organizația neguvernamentală elvețiană Public Eye, care urmărește îndeaproape industria petrolului.

Sechin a fost șeful de cabinet al lui Putin la primăria din Sankt Petersburg în anii 1990, iar mai târziu a ajuns viceprim-ministru. Oficialul rus a creat o legătură strânsă cu Lakhani după ce traderul a ajutat Rosneft să se extindă în Irak.

Cuvântul lui Lakhani a început să aibă o astfel de greutate încât angajaților Rosneft li se spunea în mod regulat să apeleze la el pentru îndrumare, mai degrabă decât să se ocupe de o tranzacție în interiorul companiei, potrivit surselor Bloomberg.

Relația lui Lakhani cu Rusia s-a adâncit cu timpul, conform documentelor financiare și propriilor declarații publice ale M&M.

O reclamă din 2021 pe care a cumpărat-o în The Energy Year menționa modul în care „rețeaua comercială extinsă și de vârf a M&M este cheia succesului său – stimulată de relațiile de colaborare cu actori cheie precum Rosneft, ExxonMobil, TotalEnergies, Shell, Repsol, BP și MOL”. Firma a declarat în anunț că a fost cel mai mare expeditor al exporturilor de produse petroliere pe mare ale gigantului petrolier rus în 2020.

Tandemul Sechin- Lakhani a devenit și mai relevant în acest an, deoarece oficialii de la Casa Albă și de la Trezoreria SUA au îndemnat, în cadrul unor întâlniri private, marii jucători comerciali să mențină fluxurile de petrol rusesc, în încercarea de a evita un șoc al ofertei care ar putea provoca o creștere a prețurilor la pompă.

Barilul Ural se vinde peste plafonul de 60 de dolari, în condițiile în care tensiunile din Orientul Mijlociu riscă, de asemenea, să trimită prețurile țițeiului mai sus.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
334 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger