AcasăEconomieMafiile bune ale startup-urilor tehnologiei

Mafiile bune ale startup-urilor tehnologiei

Potrivit unui nou raport al consultanței financiare Accel, Europa și Israelul au o medie de cinci startup-uri din domeniul tehnologiei pentru fiecare companie susținută de  capitalul de risc cu o evaluare de un miliard de dolari sau mai mult.

Dintre cele 353 de companii „unicorn” din Europa, 221 au creat 1.171 de noi entități de tip „start-up” bazate pe tehnologie, deoarece angajații  au plecat pentru a-și înființa propriile afaceri. Printre exemple se numără Spotify, care a dat naștere la 32 de noi companii, Delivery Hero, care a generat 32, și Criteo, din care s-au născut 31 de noi startup-uri.

Astfel de companii sunt denumite în lumea startup-urilor „mafii” – și nu, nu sunt ca mafioții din filmele cu gangsteri italo-americani. Mafiile startup-urilor există de zeci de ani. Aceste „mafii”, notează CNBC, care sunt firme înființate de angajați ai altor firme de tehnologie, au dus în mod istoric la crearea unora dintre cele mai mari companii de tehnologie cunoscute astăzi.

În SUA, de la gigantul din domeniul fintech PayPal, Elon Musk și-a cdontinuat afacerile, înființând producătorul de automobile electrice Tesla și firma de explorare spațială SpaceX, de exemplu, în timp ce Peter Thiel a cofondat compania de big data Palantir și este acum un investitor renumit cu firmele sale Valar Ventures și Founders Fund.

Investitorii spun că acești antreprenori provin dintr-o cultură a asumării de riscuri în Silicon Valley care, de mulți ani, nu a existat în același mod în Europa. Dar a început să prindă contur odată cu apariția unor platforme de internet aflate la maturitate, precum Skype, din care Niklas Zennstrom a înființat fondul de capital de risc Atomico, iar Taavet Hinrikus a cofondat gigantul fintech Wise.

Angajații startup-urilor din Europa și Israel au tendința de a favoriza propriile orașe pentru înființarea noilor lor afaceri, peste jumătate dintre noile firme fiind înființate în același oraș cu “unicornul” din care au ieșit, potrivit Accel.

Tel Aviv a fost cel mai mare centru de producție de fabrici de startup-uri, cu 127 de noi firme care au fost înființate din 33 de unicorni. În Europa, Londra a găzduit cele mai multe fabrici de startup-uri pentru un singur oraș, cu 27 de unicorni și 185 de startup-uri, în timp ce Berlinul a fost urmat îndeaproape cu cele 25 de fabrici de fondatori și 165 de startup-uri rezultate.

Peste 59% dintre startup-urile care provin din așa-numitele „mafii ale startup-urilor” au reușit deja să obțină finanțare din capital de risc(VC), 45% dintre acestea atrăgând investiții cuprinse între 1 și 10 milioane de dolari, iar 30% primind peste 10 milioane de dolari.
Fondatorii din a doua generație au nevoie în medie de 28 de luni înainte de a-și înființa propriile startup-uri, iar vârsta medie a acestor antreprenori este de 33 de ani. Timpul mediu necesar pentru ca un start-up să ajungă la statutul de unicorn în Europa este acum de doar șapte ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger