AcasăEconomieMăcel la companiile de stat. Se pregătește privatizarea în masă a ce...

Măcel la companiile de stat. Se pregătește privatizarea în masă a ce a mai rămas

Guvernul Ciolacu 2 se grăbește să vândă societățile statului

Noua lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată trebuie să intre în vigoare în luna iunie a acestui an, a transmis Guvernul. Legea implică, de fapt, vânzarea sau închiderea companiilor de stat care nu aduc profit sau a căror activitate de bază a fost redusă, impunându-se o rentabilitate asemănătoare firmelor private. Nu știm însă la care rentabilitate se referă, având în vedere că foarte multe corporații străine declară pierderi în România. Măsura va avea un impact devastator, atât din punct de vedere social, cât și economic.

hidroelectricaÎn numele guvernanței corporative, asumată prin PNRR, Guvernul vrea să treacă la ”asanarea” companiilor de stat, prin privatizarea sau închiderea celor care nu aduc profituri mari la buget. Astfel, Executivul și-a propus ca proiectul de lege privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată să fie adoptat în ședință de guvern în luna martie și să finalizeze toate procedurile legislative în luna iunie a acestui an. Actul normativ prevede, practic, vânzarea a tot ce a mai rămas nevândut dintre companiile de stat, excepție făcând, deocamdată, societățile cu profituri foarte mari.

În fapt, acesta este și criteriul principal pentru a rămâne în portofoliul statului, ca societatea să aibă profit. Potrivit proiectului de lege, inițiat de AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice) și Secretariatul General al Guvernului, statul trebuie să renunțe la întreprinderile care au pierderi sau doar își acoperă cheltuielile, care au activitatea de bază redusă sau care au mai puțin de 5 angajați.

”În cazul întreprinderilor publice care desfășoară obligații de serviciu public, aceste obligații vor fi realizate de o manieră durabilă și în cel mai eficient mod posibil, ceea ce presupune direcționarea resurselor către acele activități care pot conduce la îndeplinirea optimă a obiectivelor, cu respectarea standardelor de calitate și/sau de cost stabilite pentru serviciile publice. În toate cazurile în care întreprinderile publice îndeplinesc obligaţii de serviciu public, acestea trebuie aduse la cunoştinţa publicului într-un mod care să le diferenţieze de activităţile economice ale întreprinderii”, se arată în proiectul de lege.

Atac și la regiile autonome

În ceea ce privește regiile autonome care desfăşoară în principal activităţi economice, autorităţile publice tutelare competente pot dispune, în termenul prevăzut de lege, reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale, urmând ca activităţile comerciale divizate să fie organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, se mai precizează în proiectul legislativ.

Măsura va afecta toate regiile autonome, dar în special Romsilva, care, efectiv, nu va mai avea acces la finanțare pentru întreținerea și paza pădurilor, dat fiind că activitatea comercială era cea care susținea aceste activități. Transformarea în SRL-uri a activităților comerciale ale regiilor autonome creează premisele pentru privatizarea acestora, fapt care confirmă încă o dată intenția Guvernului de a vinde tot. Potrivit proiectului de act normativ, obligațiile esențiale care revin autorităților publice tutelare vizează asigurarea operării întreprinderilor publice în condiţii de egalitate a şanselor prin raportare la ceilalţi operatori economici, fiind interzisă adoptarea de reglementări care favorizează întreprinderile publice faţă de întreprinderile private sau care distorsionează libera concurenţă dintre întreprinderile publice şi întreprinderile private. Totodată, trebuie respectată legislaţia din domeniile concurenţei, fiscal, al achiziţiilor publice şi a celorlalte reglementări aplicabile, în egală măsură, întreprinderilor publice şi întreprinderilor private, și trebuie impuse cerinţe de rentabilitate similare cu cele ale societăţilor cu capital privat.

Se reduc participațiile

Întreprinderile de stat românești nu funcționează întotdeauna în aceleași reguli și condiții ca și întreprinderile private, iar avantajele și privilegiile de care se bucură pot crea o poziție inegală în raport cu firmele private, distorsionând astfel rezultatele cheie ale pieței și limitând eficiența alocării resurselor între firme și sectoare, consider Guvernul.

”Întrucât în ultimul deceniu întreprinderile de stat au înregistrat niveluri tot mai ridicate ale datoriei, inclusiv plăți restante mai mari către furnizori, ca urmare a contextului economic generat de pandemia SARS CoV2 și ulterior de războiul din Ucraina, a unei slabe reprezentări a  structurilor de guvernanță în cadrul întreprinderilor de stat, precum și ca urmare a sprijinul acordat de stat pentru industriile aflate în contracție, dar unde Statul are o prezență semnificativă (de exemplu, căile ferate), de cele mai multe ori au fost alocate resurse către firme nerentabile, astfel încât să fie asigurată continuarea activității respectivelor întreprinderi publice, în bune condiții”, se precizează în proiectul legislative. Ca urmare, autoritățile publice tutelare care au în portofoliu întreprinderi publice a căror situație economico-financiară înregistrează pierderi sau sunt inactive, trebuie să identifice, până la finalul anului 2025, măsurile concrete cu privire la acestea și vor informa Guvernul și AMEPIP cu privire la propunerile de remediere a situațiilor constatate sau, din contră, de diminuare a participațiilor statului la întreprinderile publice neperformante, în condițiile legii, după caz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
64.007 afisari

28 COMENTARII

    • Asta ar însemna în sfârșit ,însănătoșirea economiei naționale – cam târziu însă , sunt in jur de 1000 de societăți bugetare ce funcționează în pierdere – sa urmeze exemplu privatului ,că doar de acolo se finanteaza economia .

      • Aici greșești. Sunt regii/firme… care trebuie să existe. Pentru că, în unele cazuri, sunt strict necesare, Poșta, altele nu aduc profit prin definiție, transportul în comun, altele nu pot fi date sub nici-o formă patronilor, români sau străini. Am dat doar trei exemplu dar mai sunt. Sau sunt unele care necesită fonduri uriașe greu de acoperit de un privat. Sunt, sunt exemple.
        Doar că la mioritici nu există limite. Ei fură tot, nu se mai „satură”. Deși văd că mai mult „șomează”, ei tot cer, și cer, și cer… Conducerea unora dintre ele parcă au drept scop autofalimentarea…

        • Asa este. Este trist ca marea masa nu gandeste si actioneaza in avantajul ei. O sa se adanceasca inegalitatea sociala si saracia.

      • Prietene ,ai dreptate însă, nu privatizează societățile de stat falimentare ca Tarom, CFR Marfă și alte găuri negre de la buget ,ei vând ce este încă rentabil: hidroelectrica, romgaz, romsilva și încă câteva care mai aduc ceva la buget,deci….

        • Greșești grav. Zici de CFR marfă: o companie de stat falimentată intenționat, în timp ce vreo 40 de companii private cu exact același domeniu de activitate fac profituri impresionante. Da, dar cum o fac, nu ai habar, cu nerespectarea unor obligații minime privind siguranța circulației. Nu mai culca urechea la propaganda pesedistopenelistopedelista, toate deraierile de care ai auzit în ultimul timp au prea puțin de-a face cu starea infrastructurii. N-o sa ajungă niciodată la urechea ta adevăratul motiv. Tu o să auzi doar că putorile care muncesc în companiile de stat trebuie sa sufere la fel ca ăia care muncesc la patroni abuzivi (pentru aceia care au mai fost asaltați de propagandă și s-au vaccinat, asta seamănă cu lupta cu dușmanul de clasă)…

    • Bunurile nu apartin lui Ciolacu. Daca nu cadea sistemul comunist, Ciolacu cu 10 clase matura si spala pe jos in sediul hidroelectrica .

  1. Dosare pentru cei care le-au devalizat?
    Nu au investit nimic, dar salariile erau de zeci de mii de euro?
    Nu poti intra cu bocancul in patrimoniul public, sa il acuzi ca s-a falimentat singur si trebuie „privatizat”?
    I-a invatat Nastase ?
    Si cine le va cumpara? Intermediari de ai dusmanilor nostri? Dusmanii nostri?

  2. Pentru o persoana s-a intrunit CSAT.
    Pentru „privatizarea” patrimoniului public, care are legatura cu securitatea economico-financiara a tarii, cu resursele tarii, nu se intruneste CSAT ?Ciolacu-Bolojan-Ighen privatizeaza, pe persoana fizica, tot?
    Cineva , intr -un studio de televiziune, de la un partid aflat la guvernare, spunea ca nu puteau face bugetul inante de formarea aliantei de guvernare, pentru ca nu stiau cum se vor imparti banii.Hello ! Bugetul e al tarii, nu al partidelor ! NU SE IMPARTE INTRE PARTIDE.

    • Acest CSAT nici nu trebuia să existe. Este o structură inutilă dar, totodată, UN CUIOMAG ÎN MÂNA CÂTORVA VREMELNIC AJUNȘI LA CONDUCERE.

  3. pe ultima suta de metrii de existenta a lor ca tradatori de tara, vand tot ce mai are statul roman, dupa ei potopu; cred ca vor ramane cu banii luati, dar va veni si plata tradarii si atunci nu le va mai ramane nici negrul de sub unghii

  4. DOAMNE AJUTĂ-NE SĂ SCĂPĂM DE EL ȘI GAȘCA LUI!
    Cei din jurul lui sunt mai proști decât el dacă aprobă propunerile și hoțiile lui.

  5. Uite că a sosit și scadența. Stimabilii bugetari nu și-au pus niciodată întrebări de soiul: „Întreprinderea/regia unde lucrez este rentabilă”? „De unde îmi vin mie banii de salariu dacă nu e rentabilă?” „De unde sunt banii de prime și sporuri dacă eu stau degeaba la servici și nu produc nimic?” „Cum naiba eu primesc voucher de vacanță iar vecinul, care lucrează trei schimburi, nu primește?”
    Toți s-au bucurat de foloase necuvenite crezând că va merge treaba la infinit. Știau că stăteau degeaba și salariul plus prime, sporuri, vouchere intrau în cont lunar. DE UNDE? PÂNĂ CÂND?
    N-au ieșit să facă niciodată grevă că primesc bani nemunciți, nu, au ieșit doar când le-au fost amenințate privilegiile.

    • Problema rentabilității la companiile de stat e a managerilor și nu a angajaților , așa cum de problemele țării răspund guvernanții nu cetățenii de rând. Dar pestele de la cap ….și se taie de la coada.

    • Corect însă ei nu înțeleg. Au al n-spelea salariu, ies la pensie și primesc nu știu câte salarii, asistare socială la locul de munca. Daca toți ar fi plătiți precum la privat, cu indici de performanta, fără n-spe salarii in plus, doar cu prime de performanta reală, cu siguranță nu se ajungea aici.

  6. Vad comentarii absurde cum că securitate națională etc. Tot ce spuneți că trebuie acceptat să fie pe minus este absurd. Transportul public nu trebuie sa fie pe minus. Am exemplu căile ferate care un bilet la stat costa jumătate decât la privat. De aia trebuie privatizate. Da știu, salariul unui controlor la stat este dublu decât la privat. Biletele la transport in comun nu trebuie subvenționate. Este absurd. De ce sa plătesc eu, din impozitele mele, biletul cuiva deși poate nu merg nici cu transportul in comun? Cum posta nu poate fi profitabila când servicii similare de posta private sunt profitabile? Pentru că avem o cohorta de sedii cu o cohorta de angajați! Un singur sediu pe oras mare, restul livrarori de plicuri. Dar deh, se supără sindicatele. Exemplele date de unul pe aici sunt greșite.

  7. #sestie. FMI au dictat asta. Cilacu vinde tot dupa ce a imprumutat peste 100 de miliarde dolari. Unde-s banii?

  8. E pe minus, amice, pentru ca au capusat-o „managerii” fara studii sau cu interese personale de milioane de euro.Le-au distrus ca sa fie vandute pe…nimic, tot la mafie.
    Le vand repede pentru ca sa nu se faca o verificare, un audit ca sa se constate ca banii si afacerile au fost directionate catre….milionari „cinstiti” din privat.
    Acum vreo 20 de ani trenul se tot oprea la Sarulesti.Desi nu avea oprire.Daca te uitai pe geam vedeai cum coborau cetareni cu multi saci.Trenul era un fel de taxi de la Buciresti,la Sarulesti.Am intrebat o controloare care mi-a zis ca se fura un dispozitiv de pe sine, ca are nu stiu ce metal in el.Politia in aresteaza….apoi le da drumul.Si fura din nou.Pai, cum? Pai, dispozitivul ala e 10.000 euro.Dar politia aocoteste doar valoarea metalului…mult.mai ieftin.Pai, cum ? Pai, cei de la CFR cu atat se constituie parte civila !!

  9. Vindem totul la fier vechi. Noi nu avem nevoie de nimic. Avem de toate. Ne dau altii

  10. Problema n-ar fi ca privatizeaza tot. Intr-o economie normala dintr-un stat normal lucrurile ar merge bine sau mai bine, daca totul ar fi privat. Insa in acest stat esuat, imediat ce se liberalizeaza ceva, preturile sar in aer. Vezi preturile reale la gaze si energie, daca n-ar fi pretul plafonat. Asa vei vedea si la transportul public si la transportul feroviar si la cel aerian (aici e mai greu sa depasesti preturile nesimtite ale Tarom, dar se poate). Solutia ar fi eficientizarea societatilor de stat, insa e imposibil, atat timp cat directorii si cei cu functii de conducere iau salarii nesimtite, fara sa aiba nicio performanta. Posta Romana, avand in vedere cate oficii au, trebuia sa fie cea mai tare companie de prestari servicii postale/livrare, insa, din pacate, cred ca e pe ultimul loc. Concluzia: daca sunt sub tutela statului, sunt pe pierdere, cu mici exceptii, iar daca sunt privatizate, atunci isi fac de cap in statul asta corupt si iti ofera servicii la preturi excusiviste.

  11. Romanii sunt popor docil daca sunt furati tac asa sunt invatati, noapte buna Romania , a am uitat care Romania?

  12. Văd că e unul pe aici care nu are habar deloc de economie dar visează numai profitabilitate. După mintea lui toți cetățenii stau în orașe mari. Poșta de aceea e așa extinsă pentru a asigura servicii și în cele mici, la sate. Privații se ocupă strict de ce e profitabil.
    Doar ca fapt divers, cât de profitabile sunt școlile? Spitalele? Acolo nu mai vrea profitabilitate?

  13. Asta nu e asanare, ci asasinare a companiior de stat. Trebuie eficientizare dar nu vindere a lor. Si nu toate companiile de stat trebuie sa faca profit, ci sa asigure buna functionare a acestei tari.

  14. N.a sti nimeni ca ne.am dus
    Numa ne.or vedea *ca nu.s..*
    Asa se stinge un popor . Cu un plan de jumulire care a functionat ceas. Cu ajutorul unei clase de golani ce a cunoscut apogeul in anii 70 si 80 si la comanda straina
    Oricine are un interes aici si l face mai putin poporul roman

  15. Vindeti ma tot si sa ne vedem in alta tara.Nesatui si hapsâni. De asta avem o alta tara afara. Cât din ce s-a privatizat e pe profit. Multe nici nu mai exista.Hai Domnul sa va ajute!

  16. Daaa , TRĂDĂTORI la ordin pentru a DISTRUGE DEFINITIV ROMĂNIA ,vânzări cu 2 lei la străini pentru șpagă . Până cînd străinii mai „exportă” profitul ,nu plătesc taxe ca toții romani, CHIAR VOM DISPARE CA NAȚIUNE ,SLUGI LA STRĂINI .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger