AcasăEconomieLupta împotriva inflației intră într-o nouă fază. Cine este în avantaj

Lupta împotriva inflației intră într-o nouă fază. Cine este în avantaj

Până în primăvară există șanse ca în SUA, zona euro și Marea Britanie criza inflaționistă din acest deceniu să se fi încheiat definitiv

Până în primăvară există șanse ca în SUA, zona euro și Marea Britanie criza inflaționistă din acest deceniu să se fi încheiat definitiv. Ochiul furtunii a trecut deja, iar în ultimele luni prețurile au crescut cu rate nu mai mari decât țintele băncilor centrale.

Între mai și noiembrie, de exemplu, rata anualizată a inflației prețurilor de consum a fost de numai 0,6% în Marea Britanie și de 2,7% în zona euro.

Excluzând prețurile volatile la energie și alimente, ratele anualizate ale inflației de bază au fost de 2,4% în ambele zone economice în aceeași perioadă. Și doar 1,9% în Statele Unite.

Prin urmare, relatează Financial Times, tot ceea ce au nevoie băncile centrale pentru a aduce ratele inflației în concordanță cu țintele lor este să evite o deteriorare a controlului prețurilor în SUA și Marea Britanie și să realizeze o mică îmbunătățire în zona euro. În acest caz, ele pot declara victoria.

Este de la sine înțeles că dispariția rapidă a inflației pe ambele maluri ale Atlanticului în a doua jumătate a anului 2023 a fost la fel de surprinzătoare ca și creșterea sa anterioară. În vara anului trecut, Fed, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei se așteptau ca inflația să se mențină peste țintă până cel mai devreme în 2025.

Dar moștenirea crizei inflaționiste nu se va încheia odată ce prețurile vor vor crește din nou la rate normale.

Comsumatorii au urât creșterea costului vieții și înăsprirea politicii monetare din ultimii doi ani, iar amintirile vor dispărea probabil mai lent decât statisticile privind inflația.

Politicienii vor trebui să ofere o explicație mai bună a sacrificiilor făcute de multe persoane decât să se limiteze la a le spune oamenilor că nivelul de trai crește pentru că inflația a scăzut.

Oficialii băncilor centrale acceptă, în general, că vor reduce ratele dobânzilor în 2024, dar sunt reticenți în a acționa rapid de teama exceselor de pe piețele financiare – și a riscului rămas ca inflația să nu fie înfrântă pe deplin. Există un compromis dificil aici.

Prima reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA ar trebui să aibă loc în martie, așa cum se așteaptă piețele financiare. Banca Centrală Europeană și Banca Angliei ar fi înțelept să urmeze un calendar similar, în loc să tragă de timp, mai ales că economia Europei este mai slabă și mai predispusă la o încetinire inutilă.

Scenariile așteptate sunt susceptibile de a fi zdruncinate de evenimente care nu țin de controlul politicii monetare. Prin urmare, cel mai important atribut pentru bancherii centrali în acest an va fi flexibilitatea în fața inevitabilelor erori de prognoză și capacitatea de a se adapta la circumstanțe în schimbare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger