AcasăEconomieLupta cu inflația. FMI mână din spate băncile centrale

Lupta cu inflația. FMI mână din spate băncile centrale

Fondul Monetar Internațional a îndemnat băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a Statelor Unite, să mențină politica monetară strictă în fața crizei inflației.

„Ceea ce este cu adevărat important este că politica monetară rămâne în teritoriul de înăsprire”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al FMI,  înainte de reuniunile anuale ale fondului și Băncii Mondiale care au loc în această săptămână în Maroc. „Costul unei relaxări prea timpurii este probabil mai mare decât costul unei înăspriri puțin mai mari”.

El a adăugat că menținerea costurilor de împrumut la un nivel ridicat pentru mai mult timp decât se așteaptă, sau chiar creșterea din nou a ratelor de la intervalul actual de 5,25% până la 5,5%, nu ar fi „nerezonabilă”.

În timp ce o serie de creșteri ale ratelor de către mai multe bănci centrale domolește presiunile asupra prețurilor – și influențează creșterea globală – se așteaptă ca inflația să rămână peste țintă în 93% dintre economiile care au un obiectiv de inflație, potrivit raportului FMI –  World Economic Outlook.

Majoritatea băncilor centrale, inclusiv Fed, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei, au ca obiectiv o inflație de 2%, însă revenirea la această ținta stabilită este de așteptat să dureze până în 2025 în „majoritatea cazurilor”, a avertizat FMI.

Cele mai recente previziuni arată că inflația va rămâne ridicată în ciuda așteptărilor privind o creștere globală mai slabă, de 2,9% anul viitor, în scădere de la 3,5% în 2022 și 3% anul acesta.

Moștenirea măsurilor de înăsprire ale băncilor centrale se manifestă pe piețele de împrumut, a constatat FMI, cu „semne clare că înăsprirea condițiilor de creditare afectează din ce în ce mai mult activitatea reală”.

În economiile avansate, cererea de credite și de investiții s-a contractat în prima jumătate a anului. Prețurile locuințelor au crescut mai încet sau au intrat în regres, în timp ce ratele falimentelor au crescut cu 20% în SUA în ultimul an.

Datele surprinzător de solide privind angajările din SUA au ajutat vineri la reînnoirea unei vânzări globale pe piețele de obligațiuni, deoarece investitorii pariază că ratele oficiale ale dobânzilor vor rămâne mai mari decât se anticipase inițial.

FMI prezice o expansiune a economiei americane de 2,1% în acest an și 1,5& în 2024. Cu toate acestea, prognoza pentru zona euro a fost redusă la o creștere de 0,7% și, respectiv, de 1,2% în 2024. Se preconizează că Germania va fi deosebit de slabă, producția scăzând cu 0,5% în acest an, înainte de a crește cu doar 0,9% în 2024.

De asemenea, FMI și-a redus previziunile privind creșterea economică a Chinei atât în acest an, cât și în anul următor, estimând un avans de 5% în 2023 și 4,2% în 2024.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
120 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger