AcasăEconomieLuna neagră a piețelor bursiere - gaură de miliarde. Investitorii fluieră a...

Luna neagră a piețelor bursiere – gaură de miliarde. Investitorii fluieră a pagubă

Indicele S&P 500 de pe Wall Street, Stoxx 600 din Europa și CSI 300 din China au pierdut cumulat 2,8 miliarde dolari

Piețele bursiere globale au pierdut aproximativ 3 miliarde de dolari în valoare în această lună, în condițiile în care datele sumbre ale economiei Chinei și creșterea costurilor de împrumut din SUA afectează puternic încrederea investitorilor după un început de an excelent.

Indicele S&P 500 de pe Wall Street, Stoxx 600 din Europa și CSI 300 din China au pierdut cumulat 2,8 miliarde dolari – aproximativ 5% din valoarea lor agregată și mai mult decât întreaga capitalizare de piață a FTSE 100 din Londra – în cele trei săptămâni până la 21 august, potrivit datelor Refinitiv analizate de brokerul AJ Bell.

Un indice MSCI al acțiunilor globale se îndreaptă spre cea mai proastă lună din septembrie anul trecut, în ciuda unei reveniri marți.Scăderile reprezintă un contrast puternic cu cele șase luni până în iunie, când așteptările că ratele dobânzilor din SUA vor atinge în curând un nivel maxim au propulsat indicele bursier Nasdaq Composite la cea mai bună primă din ultimii 40 de ani.

Însă o serie de date economice solide din SUA și o inflație de bază încă ridicată în zona euro au forțat investitorii să regândească evoluția ratelor dobânzilor. Între timp, sunt din ce în ce mai multe dovezi că economia Chinei stagnează și că se străduiește să își revină din blocajele pandemiei, în timp ce cresc îngrijorările cu privire la vastul sector imobiliar al țării.

“Optimismul investitorilor a dispărut”, declarat Mike Zigmont, șeful departamentului de tranzacționare și cercetare de la Harvest Volatility Management, citat de Financial Times. Emmanuel Cau, șeful strategiei de acțiuni europene la Barclays, spune că  preocupările pieței, care se schimbă rapid, „pun la îndoială ipoteza unei aterizări ușoare și afectează evaluările acțiunilor”.

Randamentele obligațiunilor de pe ambele maluri ale Atlanticului au sărit în ultimele săptămâni, comprimând și mai mult evaluările acțiunilor: cele ale obligațiunilor de trezorerie ajustate la inflație, o măsură fundamentală a cât de mult costă pentru companii să împrumute bani, au atins un maxim al ultimilor 14 ani.

În SUA, energia este singurul sector care a urcat în august. Dar acțiunile tehnologice au fost una dintre cele mai mari frâne ale pieței, așa-numiții „Șapte magnifici” – Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Nvidia, Tesla și Alphabet – au suferit prima serie de pierderi nete de trei săptămâni din acest an.

Investitorii sunt mai pesimiști cu privire la Europa și China decât la SUA. Morgan Stanley se așteaptă ca acțiunile europene să scadă cu 10% în timpul verii, în condițiile în care o „dublă lovitură” de rate ale dobânzii mult mai mari și condiții de creditare mult mai stricte” apasă atât asupra consumatorilor, cât și asupra întreprinderilor. Dependența puternică a Europei de încetinirea cererii chinezești reprezintă un risc suplimentar.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
473 afisari

1 COMENTARIU

  1. Prostimea pune banii la bursa si ovreii si smecherii le ia banii la sclavii prosti si naivi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger