AcasăEconomieLumea petrolului, cu ochii pe China

Lumea petrolului, cu ochii pe China

Piața țițeiului urmărește cu atenție redresarea celei de-a doua economii globale

Prețul petrolului a rămas stabil marți, pe fondul îngrijorărilor legate de cererea de carburanți din China și al reducerii ofertei.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,02% mai puțin, la 84,40 dolari pe baril, la 11.29, ora Emiratelor Arabe Unite. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 0,07%, la 80,04 dolari pe baril.

Luni, Brent a scăzut cu 0,07%, la 84,42 dolari pe baril. WTI a închis în creștere cu 0,34%( 80,10 dolari pe baril). „A fost fost doar o altă zi în care măsurile de stimulare economică din China nu au primit atenția pe care oficialii o sperau, iar aceasta este noua normalitate”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank, citat de The National.

China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec), cel mai mare rafinator al țării, a anunțat că cererea de produse petroliere în a doua cea mai mare economie a lumii va crește într-un ritm mai lent decât în prima jumătate a acestui an.

Producția Sinopec a crescut cu 4,8%, la 126,54 milioane de tone, în primele șase luni din 2023. Compania intenționează să proceseze 127 de milioane de tone de țiței în perioada iulie-decembrie.„Având în vedere impactul cuprinzător al geopoliticii, schimbările în oferta, cererea și stocurile globale, se așteaptă ca prețurile internaționale ale țițeiului să fluctueze la un nivel mediu și ridicat”, au declarat reprezentanții Sinopec.

Redresarea Chinei a pierdut din avânt, în principal din cauza unei crize imobiliare tot mai accentuate și a cheltuielilor de consum slabe.Analiștii  estimează că prețul petrolului se îndreaptă spre o ușoară pierdere lunară, după ce a crescut în iulie, pe fondul îngrijorărilor legate de economia chineză.

Dar cum se poziționează alți jucători ai pieței? Pe măsură ce tensiunile cu SUA se reduc, Iranul își propune să își majoreze producția de țiței la 3,4 milioane de barili pe zi până la sfârșitul verii, de la 3,2 milioane de barili pe zi în prezent.

Pe de altă parte, oficialii americani au început negocierile cu omologii lor din Venezuela, care deține cele mai mari rezerve de țiței din lume, pentru a „explora o ridicare temporară a sancțiunilor în schimbul permiterii unor alegeri corecte anul viitor”, a relatat Bloomberg. Sancțiunile au fost impuse în urma realegerii președintelui Nicolas Maduro în 2018.Anul trecut, compania petrolieră Chevron a primit permisiunea de a-și extinde operațiunile din Venezuela și de a livra țiței în SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
8.058 afisari

5 COMENTARII

  1. Cica „o ridicare temporară a sancțiunilor în schimbul permiterii unor alegeri corecte anul viitor”. Adica daca nu ne dati petrol, ati belit-o la alegeri 🙂

    • Nemernici au fost de când au pus piciorul pe pământurile indienilor.Nici pana azi nu se știe câte milioane au vânat ca să le ia tara

  2. Și care e problema? De ce să dicteze altul cum să fac eu alegeri la mine în țară? Fiecare e liber, ce credeți că pe americani îi doare în cot de noi, piață de desfacere suntem pentru ei și pentru UE.

  3. Bai comuniștilor ,ajunge vrăjeală ,americani sunt și vor fi cel puțin 50ani cu sau fara m”ie ,China zero

    • China dacă mai câștigă un zero sa terminat cu toate celelalte dictaturi sălbatic capitalis
      te

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger