AcasăEconomieLovitură de teatru în UE. Se cere reglementarea prețului la energie de...

Lovitură de teatru în UE. Se cere reglementarea prețului la energie de către guverne

În timp ce România se grăbește să reliberalizeze piața energiei, în contextul unei crize profunde în acest sector, la nivelul UE, Comitetul Economic și Social European a cerut ca prețul energiei să fie reglementat de guverne. Totodată, Comitetul a făcut apel la conducerea UE să coboare cu picioarele pe pământ și să realizeze că tranziția verde înseamnă costuri uriașe pentru populație și economie, anunțând și iminenta dublare a prețurilor la energie.

Odată cu creșterea prețurilor energiei și a tarifelor de transport și distribuție, costul energiei electrice în perioada premergătoare anului 2030 și după acest an va impune guvernelor să își revizuiască politica în materie de impozitare a furnizării de energie electrică pentru consumatori.

Fără compensații prin reducerea impozitării, energia electrică ar putea deveni inaccesibilă pentru anumite grupuri de cetățeni ai UE și ar putea reduce competitivitatea întreprinderilor confruntate cu concurență din afara UE, în condițiile în care experții previzionează mo dublare a prețurilor la energie, a atras atenția Comitetul Economic și Social European (CESE). Organismul a cerut insistent trecerea prețurilor la energie sub controlul guvernelor, pentru a împiedica o creștere abruptă a acestora și introducerea în legislație a dreptului la energie pentru toți cetățenii UE.

Comitetul a solicitat instituirea organismelor pentru energie electrică deținute de stat, care să organizeze licitații pentru surse specifice de energie pentru a realiza un mix energetic optim pe baza realizării la timp a obiectivelor necesare de reducere a emisiilor de carbon pentru piața energiei electrice. Totodată, stabilirea prețurilor energiei ar trebui să se bazeze pe costurile totale egalizate ale producerii de energie prin intermediul organismului pentru energie electrică, al cărui obiectiv principal să fie asigurarea unui preț mediu ponderat echitabil și stabil bazat pe o combinație echilibrată de surse de energie. ”Organismul pentru energie electrică se situează între furnizorii comerciali de energie și întreprinderile comerciale de distribuție de energie. Desigur, pot exista mari consumatori de energie electrică care semnează un contract pe termen lung direct cu un producător de energie electrică”, susține CESE.

Contracte pe 20 de ani

Pentru a oferi asigurări suficiente furnizorilor de energie în vederea intrării acestora în contracte pe termen lung (cel puțin pe 20 de ani), cum ar fi contractele de achiziție de energie electrică și contractele bidirecționale pentru diferență, statul ar trebui să asigure direct sprijinul financiar suficient pentru astfel de contracte.

Așadar, este clar că organismul pentru energie electrică ar putea să asigure astfel de contracte pe termen lung numai cu sprijin financiar din partea statului sau prin participații directe ale statului. Piața asigură echilibrarea pe termen scurt (pentru ziua următoare și intrazilnică) între ofertă și cerere, în timp ce obiectivul principal al organismului pentru energie electrică este să asigure stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung, arată CESE.

”Un mecanism stabil de fixare a prețurilor asigurat prin intermediul organismului pentru energie electrică va fi și în beneficiul consumatorilor și îi va încuraja să lanseze inițiative de producere și distribuție cooperativă comună a energiei electrice la nivel local, ceea ce va fi una dintre soluțiile necesare în viitor. Este nevoie de coordonarea la nivelul UE cu privire la modul în care pot fi atinse cele mai scăzute și stabile prețuri la energie. Capacitatea necesară, infrastructura de rețea și mixul energetic complementar pot fi, de asemenea, coordonate între statele membre”, se precizează în Avizul CESE  – Viitorul aprovizionării cu energie electrică și al stabilirii prețului la energie electrică în UE.

Energie accesibilă

De acum și până în 2030 (cât timp centralele pe cărbune și cele pe bază de gaze fosile sunt încă operaționale), organismul pentru energie electrică își va dezvolta portofoliul cu mixul dorit de producere de energie electrică (fără emisii de CO2), propune CESE. Acesta va avea nevoie de timp pentru a obține o poziție de formator de piață. În această perioadă (până în 2030), tranzacționarea energiei va avea loc pe bază de tranzacționare pentru ziua următoare, însă influența pe piață a organismului pentru energie electrică va crește.

”Se consideră că, pentru a asigura tranziția lină de la energia electrică pe bază de combustibili fosili la cea din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon, sunt necesare mai multe eforturi în întreaga UE pentru a institui modele coerente de stabilire a prețurilor la nivelul UE, bazate pe costurile totale egalizate ale producerii de energie și pe costurile totale egalizate ale producerii de energie la nivelul întregului sistem. Acest lucru ar ajuta guvernele să adopte decizii adecvate în perioada de tranziție, pentru a garanta că energia electrică rămâne accesibilă din punctul de vedere al prețurilor pentru cetățeni și întreprinderi deopotrivă”, consideră CESE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.687 afisari

6 COMENTARII

  1. INTERVENTIILE UE SI IN MOD SPECIAL ALE URSULEI IN POLITICA ENERGETICA ,GREEAN DEAL,HIDROGEMUL VERDE ,DECARBONATAREA GAZELOR AU GENERAT UN HAOS IN ECONOMIA SI FINANTE.HAHALERELE CARE PANA MAI IERI IMPREUNA CU VERZII O TINEAU UNA CU REGENERABILILE ,AZI AU LASAT TOTUL BALTA IN SEAMA GUVERNELOR SA SE DESCURCE.
    IRESPONSABILITATEA ,INCOMPETENTA,ABERATIILE ,LIPSA DE PREDICTIBILITATE IN POLITICILE UE SUNT LA ORDINEA ZILEI.
    SANDRAMAUA UE SE CLATINA DIN TOATE INCHEIETURILE .
    URSULA SE DOVEDESTE IN MATERIE DE POLITICA O CATASTROFA.

  2. Pai,au reglementat.Au facut o metoda de calcul asa de aburitoare, astfel incat, consumatorii sunt iar victime.

  3. serios?? numai idioti cu regenerabile care doar ridica pretul la energia electrica din cauza instabilitatii in productie!!!

  4. Care este lovitura de teatru? Statu plătește și firmele câștigă cât vor ele.doar sânt bani din buget.

  5. Alooo!!! România nu se pregătește să „liberalizeze” piata energiei că nu mai este reglementată de mult. Piata energiei este liberă chiar ai acum. România se pregătește să nu mai plătească compensări la prețul energiei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger