Cauta

Lovitură de grație dată regenerabilelor. Se raționalizează energia injectată în rețea

Piedici majore pentru energie regenerabilă. Rețelele nu o mai vor

O măsură in extremis trecută într-o directivă europeană a fost transformată într-una de primă necesitate în legislația românească. Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei, capacitățile de producție din sectorul regenerabilelor, inclusiv sau mai ales ale prosumatorilor, nu mai pot injecta energie în rețea decât cu porția. Acordurile de racordare flexibile, cum au fost denumite, vin să acopere golurile de investiții în rețele, producând pierderi atât investitorilor în regenerabile, cât și prosumatorilor.

Transpunerea pompieristică a Directivei (UE) 2024/1711 privind organizarea pieței de energie, de teama procedurii de infringement,  a pus în prim plan doar acordurile de racordare flexibile, părțile cu partajarea energiei regenerabile și cu investițiile în rețele fiind lăsate într-o nebuloasă totală. Acordul flexibil înseamnă că un prosumator sau un producător de energie regenerabilă, cu parc fotovoltaic sau eolian, nu mai poate injecta în rețea decât dacă și când primește permisiune de la operatorul de distribuție.

”Dat fiind că racordarea la rețea a noilor instalații de producere, în special a centralelor de energie din surse regenerabile, se confruntă adesea cu întârzieri în procedura de conectare la rețea, unul dintre motivele unor astfel de întârzieri fiind lipsa de disponibilitate a capacității rețelei în locul ales de investitori, în zonele în care rețelele de energie electrică au o capacitate de rețea limitată, utilizatorii care solicită racordarea la rețea ar trebui să poată beneficia de stabilirea unui acord de racordare neferm și flexibil, iar operatorii de sistem ar trebui să ofere posibilitatea de a stabili acorduri flexibile de racordare în astfel de zone”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență al Ministerului Energiei.

Se restricționează accesul

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) și-a exprimat profunda îngrijorare și dezacordul categoric față de intenția Ministerului Energiei de a introduce așa-numitul „contract flexibil de racordare”, o prevedere care permite limitarea injectării și a consumului de energie în cazul rețelelor congestionate sau insuficient modernizate.

”Această abordare, prezentată drept soluție, fie ea și temporară pentru o rețea slabă, nemodernizată, reprezintă, de fapt, o raționalizare mascată a energiei și o restricționare a accesului, aplicabile tuturor: prosumatori, consumatori casnici și industriali deopotrivă. Deși Directiva (UE) 2024/1711 privind îmbunătățirea pieței de energie electrică a Uniunii Europene impune clar obiective precum integrarea surselor regenerabile, conexiuni flexibile și transparență, protecția consumatorilor și a pieței de retail și mecanisme de protecție în caz de criză de prețuri, Ministerul Energiei ignoră majoritatea acestor obiective și alege, ca de obicei, să preia doar ce îi convine, într-o formă trunchiată”, a atras atenția Dan Pîrșan, președintele APCE.

Prețurile se pot modifica în orice secundă

Potrivit Ministerului Energiei, impactul social al ordonanței de urgență propusă este o îmbunătățire a organizării pieței de energie electrică, care va facilita reducerea costurilor energiei pentru consumatori, ceea ce este deosebit de important în contextul creșterii generalizate a prețurilor la energie.

”Pe termen lung, această măsură poate contribui la diminuarea sărăciei energetice”, susține Ministerul Energiei. În actul normativ, însă, apare o prevedere care dă dreptul furnizorilor să modifice prețurile oricând, în perioada contractuală. Potrivit prevederii, contractul de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe este un contract de furnizare a energiei electrice încheiat între un furnizor și un client final prin care se garantează că clauzele și condițiile contractuale, inclusiv prețul, rămân neschimbate pe durata contractului dar care, pentru un preț fix, poate include un element flexibil, de exemplu, dar fără a se limita la: variații de preț în perioadele de vârf și în afara perioadelor de vârf sau acele modificări din factura finală care rezultă numai din elemente care nu sunt determinate de furnizori, cum ar fi impozitele și taxele sau tarifele reglementate pentru serviciile de rețea.

Ultimele stiri

  • Horoscop 25 iulie 2025 – Încrederea în sine se îmbunătățește
  • Ion Sterian, reconfirmat în fruntea Transgaz până în 2029
  • CREATIVE MBA primul MBA pentru leadership creativ la Bucharest Business School, școala de afaceri ASE
  • Alege ce citești
  • Destul! Gata! Ajunge! Acesta este cel mai simplu și arzător mesaj al oricărui român de astăzi
  • Economia Americii va purta amprenta lui Trump
  • Un cocktail exploziv: China, UE, SUA
  • Viziunea USR pentru România: nu vei deține nimic și vei fi executat silit!
  • Prăbușire catastrofală a industriei în UE. Sectorul auto, cel mai afectat
  • Guvernul taie o fărâmă din cheltuielile deșănțate. Dispar indemnizațiile unei autorități absolut inutilă
  • Exit mobile version