AcasăEconomieLondra se căiește după Brexit. Parisul spune „merci”

Londra se căiește după Brexit. Parisul spune „merci”

Când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană în ianuarie 2020, a marcat ocazia cu o monedă comemorativă de 50 de pence și un spectacol de lumini la Whitehall. Atmosfera de astăzi este mai aproape de funebru decât de sărbătoare.

O populație plină de regrete vede, în principal, o inflație mai mare, servicii publice în declin și o potențială recesiune. Primarul Londrei, Sadiq Khan, se numără printre puținii politicieni care au rupt „jurământul de tăcere” și spun că Brexit nu funcționează; Banca Angliei pare, de asemenea, sumbră.

Bineînțeles, nici restul Europei nu este un picnic economic. Cu toate acestea, aniversarea Brexitului pare mai degrabă diferită de cea de pe continent, unde unele câștiguri sunt obținute pentru a compensa durerea provocată de pierderea unei mari părți din influența economică, comercială și militară a UE.

La doar câteva zile după avertismentul lui Khan că City-ul londonez este afectat de „pierderea comerțului și a talentelor” din cauza Brexitului, fondul de hedging Chenavari, cu sediul la Londra – fondat de un bancher francez – a tăiat panglica noilor sale birouri din Paris.

„Reacția pieței a arătat că greșeala Regatului Unit a fost să-și imagineze că Brexit-ul ar putea dezlănțui un tigru european”, a spus  Stephane Parlebas, șeful Chenavari.

Cu alte cuvinte, scurgerea locurilor de muncă și a talentelor din Londra se accelerează. Datele pentru anul 2021 ale Autorității Bancare Europene arată un salt al numărului de profesioniști din domeniul financiar cel mai bine plătiți din UE, parte din cele peste 7.000 de mutări de locuri de muncă post-Brexit urmărite de EY.

În mod crucial, activitățile non-bancare urmează și ele exemplul: Millennium Management și Citadel LP se numără printre fondurile speculative care se extind la Paris. Sfârșitul liberei circulații a păstrat mai mulți tineri talentați pe continent, în timp ce noile cercetări estimează că a dus la o pierdere netă de 330 000 de lucrători în Regatul Unit începând cu luna septembrie.Iar între timp, volumul acțiunilor din Amsterdam și capitalizarea bursieră a Parisului au eclipsat City of London.

Dincolo de Brexit, alți factori slăbesc efectele de rețea ale Londrei. Noile modalități de lucru de la distanță în timpul pandemiei au făcut ca sectorul financiar să fie mai deschis către avanposturile de pe continent, mai ales în contextul creșterii costurilor și a fricțiunilor legate de traversarea Canalului Mânecii.Discursul despre „ingeniozitatea” sau „spiritul animalic” al britanicilor la această aniversare a Brexitului sună dogit.

Nu există un tigru al Brexitului, dar continentul trăiește ceea ce seamănă cu un comportament asemănător cu cel al unui urs – lungi perioade de hibernare intercalate cu gestionarea crizelor. În condițiile în care se pregătesc tulburări sociale și protecționismul este în creștere, pericolul este ca moștenirea Brexitului să devină ceea ce negociatorul UE, Michel Barnier, se aștepta să fie „lose-lose”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
685 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dai in pu la mea de englezi, au furat sute de ani de pe întreg globul si au sute de milioane de morti doar ca sa le pârjolească țările

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger