AcasăEconomieLondra, pe cale să devină, din nou, cea mai mare piață bursieră...

Londra, pe cale să devină, din nou, cea mai mare piață bursieră din Europa

Capitala britanică redevine atractivă pentru investitori

La mai puțin de un an după ce a pierdut coroana de cea mai mare piață de acțiuni din Europa, Londra pare pregătită să o recupereze de la Paris, în condițiile în care creșterea acțiunilor franceze de lux se clatină.

Capitalizarea de piață combinată a principalelor listări britanice se ridică acum la 2.90 trilioane de dolari, față de 2.93 trilioane de dolari pentru Franța, potrivit unui indice compilat de Bloomberg. Companiile franceze sunt afectate de o redresare șubredă a economiei Chinei, principala lor piață.

Între timp, la Londra, pentru prima dată în ultimii ani, investitorii dau semne de optimism, iar strategii de la HSBC Holdings Plc, Barclays Plc și JPMorgan Chase & Co. au prezis creșteri pentru un mediu de afaceri afectat de mult timp de problema Brexit.

Este o schimbare marcantă de ton față de anul trecut, când un sondaj realizat de Bank of America Corp în rândul investitorilor a clasat Marea Britanie drept cea mai antipatică piață la nivel global.

Emmanuel Cau, strategul de la Barclays, consideră că Londra este în prezent un „loc atractiv”  pentru business și se așteaptă ca expunerea la energie și scăderea inflației să provoace intrări „semnificative” de investiții. Omologul său de la HSBC, Max Kettner, a devenit optimist în această săptămână în privința acțiunilor britanice pentru prima dată din mai 2021.

Deci, ce merge bine pentru Marea Britanie? În primul rând, acțiunile sale beneficiază de o creștere de 30% a petrolului în ultimele trei luni. În al doilea rând, inflația se răcește în sfârșit, ceea ce ar putea permite Băncii Angliei să pună capăt ciclului de 22 de luni de înăsprire a politicii. Acest lucru ar putea, la rândul său, să slăbească lira sterlină în raport cu dolarul, ceea ce este esențial pentru un indice plin de acțiuni ale exportatorilor.

Există cu siguranță o marjă de manevră pentru ca investitorii să suplimenteze pozițiile din City of London – fondurile globale au încă o subponderare netă de 22% pe piață, cea mai scăzută din aproape un an.

„Avantajul pieței britanice este că este puternic ponderată pe acțiunile energetice, care au avut o evoluție relativ mai bună”, a declarat Susana Cruz, strategul Liberum Capital Ltd. Sectorul energetic are o pondere de 14% în FTSE 100, în timp ultimele date arată că analiștii se așteaptă ca această industrie să genereze 20% din câștigurile indicelui în acest an.

Una dintre acțiunile petroliere blue chip ale FTSE, Shell Plc, se află aproape de maximele ultimilor cinci ani. Acel vârf din 2018 a coincis cu un preț al petrolului de 75 de dolari pe baril. Acum, dacă previziunile privind un petrol de 100 de dolari sunt corecte, FTSE 100 s-ar putea îndrepta mult mai sus.

Imaginea contrastează cu cea a Parisului, care se află sub presiunea încetinirii economice a Chinei. LVMH, L’Oreal SA, Hermes International și Kering SA cuprind împreună aproape o cincime din indicele CAC 40 și au condus la creșterea de la începutul acestui an. Toate au scăzut de la maximele atinse la începutul acestui an, deoarece analiștii avertizează că cererea pentru genți de mână și bijuterii de lux va încetini probabil în China, precum și în Europa.

Între timp, lira sterlină a scăzut cu aproximativ 4% față de dolar în această lună, ceea ce este esențial pentru firmele listate la FTSE 100, care generează aproximativ 75% din vânzările lor în străinătate. Goldman Sachs Group  se așteaptă ca slăbiciunea lirei să continue să stimuleze exportatorii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
432 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da, am văzut e momentul pentru rebrenduirea celor spuse în ultimul timp. Oricum peste o săptămână vom afla lucruri noi și nu așa de optimiste la același subiect. Și…? Și viața merge mai departe așa cum e în realitate și nu influențată de statistici interesate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger