Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, probabil cea mai cunoscută femeie bancher central din lume de la Janet Yellen la conducerea Rezervei Federale americane, a vorbit sincer la începutul acestui an despre faptul că a fost înconjurată de bărbați în întreaga sa carieră.

Diversitatea ar produce rezultate mai bune, a spus ea. Lumea băncilor centrale a primit în ultimele două luni doi noi lideri de sex feminin care probabil împărtășesc opiniile lui Lagarde.
Înainte de numirile lui Hafize Gaye Erkan în Turcia și a lui Michele Bullock în Australia, doar 22 de femei conduceau băncile centrale dintr-un total de 186, conform Indexului echilibrului de gen(GBI) 2023 publicat de Forumul oficial al instituțiilor monetare și financiare (OMFIF) în aprilie.
„Prezența liderilor de sex feminin are un impact important, deși va fi îmbucurător atunci când acești lideri vor fi sărbătoriți doar pentru talentele și realizările lor și nu și pentru sexul lor”, a declarat Clive Horwood, director executiv adjunct al OMFIF.“Bancherii centrali ar trebui să fie trași la răspundere. Dar orice impuls de a face din femei țapi ispășitori în timp ce curăță mizeriile altora – în cazul unor greșeli de politică – ar fi un afront și o lipsă de orizont”.
Bullock, care va prelua funcția în septembrie, vine la sfârșitul ciclului de înăsprire a ratelor, dar asta nu înseamnă că sarcina ei va fi ușoară. Ea trebuie să conducă RBA printr-o revizuire în urma unei analize independente comandate de guvern, care a criticat dur cultura internă a băncii centrale – ca să nu mai vorbim de un public sensibil la creșterea ratelor la creditele ipotecare.
Erkan trebuie să repare și ea lucrurile: se confruntă cu un echilibru delicat între menținerea încrederii investitorilor globali și liniștirea unui președinte ale cărui politici monetare neortodoxe – acesta i-a demis pe guvernatorii anteriori pentru că au crescut prea mult ratele – au dus la prăbușirea lirei turcești.
Înainte de sondajul OMFIF, doar Rusia, Banca Centrală Europeană și Mexicul aveau o femeie guvernator în cadrul Grupului celor 20.
Indicele acordă un punctaj băncilor centrale, băncilor comerciale, fondurilor de pensii și fondurilor suverane în funcție de raportul dintre femei și bărbați în personalul de conducere, ponderat în funcție de vechime. Guvernatorii și directorii executivi au cea mai mare pondere.
În luna mai, Fondul Monetar Internațional a încercat să aprofundeze modelele de gen din cadrul băncilor centrale, care „pot fi considerate un punct de referință și un indicator de norme” pentru dinamica care afectează femeile.
Nu e clar dacă femeile sunt marginalizate în băncile centrale sau în alte instituții financiare. Dar, după cum spunea regretata judecătoare a Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, „Locul femeilor este acolo unde se iau decizii”.