Cauta

Locomotiva Europei merge cu “iarbă”. Cea mai mare piață națională de canabis reglementată din lume

Germania ar putea fi la câteva săptămâni distanță de introducerea unui proiect de lege pentru legalizarea canabisului în cadrul unor reforme radicale care ar da undă verde consumului și vânzării acestui drog în cea mai puternică economie a Europei.

Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că planurile au primit „un feedback foarte bun” din partea Comisiei Europene, brațul executiv al UE, adăugând că proiectul de lege ar putea fi anunțat până la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

În octombrie, guvernul a publicat proiecte de propuneri pentru legalizarea canabisului pentru adulți, despre care a spus că au ca scop îmbunătățirea sănătății publice. Lauterbach a insistat asupra faptului că acestea vor avansa către Bundestag – parlamentul federal al Germaniei – doar dacă inițiativele sunt compatibile cu legislația UE.

Conform planurilor, canabisul nu ar mai fi clasificat ca stupefiant, iar cetățenii cu vârsta de peste 18 ani ar putea avea asupra lor până la 30 de grame de drog pentru uz personal. De asemenea, consumatorii ar fi liberi să cultive acasă până la trei plante, iar magazinele și farmaciile autorizate ar putea vinde produse din canabis.

Astfel, Germania ar deveni cea mai mare piață națională de canabis reglementată din lume și prima țară din UE care ar permite vânzarea comercială a canabisului, ceea ce ar putea avea implicații majore pentru întregul bloc comunitar.

În Olanda, o țară asociată pe scară largă cu fumatul legal al ierbii, cultivarea și vânzarea drogului în așa-numitele coffee shop-uri este, din punct de vedere tehnic, incriminată, deși tolerată. În timp ce în alte țări, precum Malta, legalizarea este limitată.

Legalizarea canabisului este una dintre o serie de politici progresiste din punct de vedere social propuse de guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz, care a intrat la putere în 2021, după 16 ani de guvernare conservatoare.

Aproximativ 4 milioane de persoane din Germania au consumat canabis în 2021, iar un sfert dintre toți tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din țară l-au încercat, potrivit lui Lauterbach, care a precizat că scopul schimbărilor este de a crește supravegherea publică și de a reduce infracțiunile legate de droguri.

CBD este un ingredient activ, dar care nu provoacă dependență, din canabis, derivat din planta de cânepă. Vânzarea sa este legală în Germania din 2017, cu condiția ca procentul de tetrahidrocannabinol (THC) – principala parte psihoactivă a canabisului – să fie sub 0,2%.

Se estimează că legalizarea drogului ar putea crea 27.000 de noi locuri de muncă și ar aduce un plus de 4,7 miliarde de euro pe an din venituri fiscale, contribuții la asigurările sociale și economii la urmărirea penală, potrivit unui studiu al Universității Heinrich Heine din Dusseldorf.

 

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version