AcasăEconomieLegea antispionaj: China va declanșa o criză a medicamentelor?

Legea antispionaj: China va declanșa o criză a medicamentelor?

Unii inspectorii farmaceutici occidentali refuză să viziteze China de teama arestării pentru spionaj

Grupurile farmaceutice occidentale avertizează cu privire la agravarea perturbării lanțurilor de aprovizionare din cauza problemelor de certificare a unităților de producție din China, unii inspectori de fabrici refuzând să viziteze țara de teama arestării pentru spionaj.

China este unul dintre cei mai mari producători de ingrediente farmaceutice active și antibiotice din lume și un furnizor important de medicamente pentru UE și SUA. Cu toate acestea, o înăsprire a legilor antispionaj de către Beijing a dus la îngrijorarea că cetățenii străini care colectează date pe site-urile chinezești ar putea fi considerați spioni.

„Un număr mare” de inspectori din Germania, cel mai mare inspectorat din Europa, „refuză să viziteze China de teama arestării”, potrivit Asociației germane a producătorilor de medicamente (BAH).

Între timp, datele oficiale consultate de Financial Times arată că unor inspectori ai US Food and Drug Administration li s-a refuzat intrarea în unitățile de producție chinezești de la apariția pandemiei.

Acest lucru a dus la faptul că autoritățile occidentale de reglementare în domeniul farmaceutic se străduiesc să pună în aplicare supravegherea producătorilor chinezi. Medicamentele fabricate în țări terțe și importate în UE sau în SUA necesită certificare de către inspectorii guvernamentali și audituri ale unităților de producție.

Blocajele Covid și  problemele de producție au contribuit deja la penurii record de medicamente esențiale în SUA și Europa.

Producătorii chinezi ar putea  să piardă  certificarea pentru piețele occidentale

Întreruperea inspecțiilor  ar însemna că producătorii chinezi vor pierde certificarea pentru piețele occidentale, ceea ce agravează un lanț de aprovizionare supratensionat pentru produsele farmaceutice generice.

„Marea problemă cu care ne confruntăm este faptul că societățile noastre membre, pentru a aduce ingrediente active și produse farmaceutice finite din China în UE, au nevoie de certificare din partea anumitor autorități. Există un mare număr de inspecții restante, multe dintre certificări urmând să expire până la sfârșitul acestui an”, a declarat Fatima Bicane, manager la BAH.

Datele de la FDA din SUA arată că inspectorii agenției au început să fie refuzați de fabricile chinezești în 2021. Anul trecut au existat 26 de refuzuri de inspecție, în scădere de la un vârf de 62 în 2022.

„China este o țară guvernată de lege”, a  precizat un  purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. „Atâta timp cât cineva respectă legile și reglementările chineze, nu trebuie să își facă griji.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor