AcasăEconomieLaie sau bălaie? Rusia joacă alba-neagra cu petrolul

Laie sau bălaie? Rusia joacă alba-neagra cu petrolul

Fluxurile de petrol rusesc sunt în scădere, dar dovezile de reducerere a  producției – așa cum a promis Moscova –  nu sunt clare.

Fluxurile de țiței rusesc către piețele internaționale au scăzut, rămânând în același timp mult peste nivelurile înregistrate în februarie, luna de referință pentru reducerile de producție.

Transporturile maritime medii pe patru săptămâni, care atenuează o parte din volatilitatea cifrelor săptămânale, au scăzut ușor în perioada de până la 18 iunie la 3,63 milioane de barili pe zi, de la 3,66 milioane în perioada de până la 11 iunie.

Pe această bază, fluxurile s-au redus acum cu 212.000 de barili pe zi de la vârful atins în perioada de până la 21 mai, dar sunt totuși cu 250.000 de barili pe zi mai mari decât au fost în cele patru săptămâni de până la 26 februarie.

Februarie a fost luna de referință pentru reducerile de producție promise de Moscova. Potrivit Bloomberg, Vladimir Putin a declarat în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg că industria națională de petrol și gaze este într-o stare bună. „Producția din țară este în creștere și suntem mulțumiți de acest lucru, vânzările noastre sunt robuste”, a spus el, fără să explice cum s-ar alinia acest lucru cu reducerea producției.

Sursele secundare pe care grupul de producători OPEC+ le folosește pentru a monitoriza nivelurile de producție ale membrilor săi au majorat estimările privind volumele Rusiei din februarie, ridicând efectiv ținta de producție a țării cu aproximativ 120.000 de barili pe zi.

Există încă puține dovezi că reducerile promise de 500.000 de barili pe zi – represalii pentru sancțiunile occidentale impuse după invazia Ucrainei – au fost realizate, cel puțin nu în totalitate.

Moscova a citat devierea țițeiului care era anterior direcționat către Germania și Polonia prin conducta Druzhba ca o explicație pentru livrările robuste; dar această schimbare s-a produs în ianuarie și februarie, înainte ca reducerea producției să intre în vigoare. Fluxurile de țiței rusesc prin această conductă, limitate acum la livrările către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, au fost stabile la aproximativ 240.000 de barili pe zi din februarie.

În timp ce rafinăriile rusești au redus ratele de procesare a țițeiului în prima parte a lunii mai, le-au majorat din nou la cele mai ridicate niveluri din ultimele nouă săptămâni.

Creșterea funcționării rafinăriilor contribuie la creșterea exporturilor de produse rafinate. Exporturile maritime de combustibili precum motorina și nafta sunt pe cale să crească în această lună.

Pe o medie de patru săptămâni, exporturile maritime globale în perioada până la 18 iunie au scăzut cu 35.000 de barili pe zi, până la 3,63 milioane de barili pe zi. Fluxurile săptămânale mai volatile au scăzut, de asemenea, cu aproximativ 40.000 de barili pe zi, până la 3,53 milioane de barili pe zi.

Toate cifrele exclud încărcăturile identificate ca fiind de categoria KEBCO din Kazahstan. Acestea sunt transporturi efectuate de KazTransoil JSC care tranzitează Rusia pentru a fi exportate prin porturile baltice Ust-Luga și Novorossiysk.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
332 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pe dracu’, rusii le trag o teapa uriasa arabilor, ii fraieresc ca si-au redus productia in timp ce vind in draci pe sub mina cu vapoarele si le fura piata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger