AcasăEconomieLaie sau bălaie? Încotro se îndeaptă economia mondială?

Laie sau bălaie? Încotro se îndeaptă economia mondială?

Economia globală se află pe calea redresării, însă creșterea rămâne lentă și inegală

FMI transmite mesaje destul de confuze: și-a menținut previziunile privind creșterea globală din acest an, dar le-a revizuit în scădere pentru anul viitor, afirmând că economia mondială se află pe calea redresării, însă creșterea rămâne lentă și inegală.

Probabil că marele creditor de la Washington nu are de ales. Estimările economice indică „o aterizare uşoară” (soft landing), dar nimic nu este sigur într-o lume afectată de inflație și fragmentată geopolitic. FMI a menţinut la 3% previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2023, dar le-a redus pe cele pentru 2024 cu 0,1 puncte procentuale, faţă de prognoza precedentă, de 2,9%.

Economiile continuă să se redreseze în urma pandemiei, a invadării Ucrainei de către Rusia şi a crizei energetice din 2022, dar tendinţele de creştere sunt din ce în ce mai divergente pe plan global, iar perspectivele pe termen mediu sunt „mediocre”, a spus economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.  Mai sugestiv, “economia mondială șchiopătează, nu sprintează.”

În ciuda succesului înregistrat în a controla într-o oarecare măsură inflația, FMI a avertizat că „este prea devreme pentru a fi liniștiți”, deoarece China reprezintă un risc semnificativ pentru creșterea globală, iar mediul de creditare rămâne restrâns pe fondul ratelor ridicate ale dobânzilor. Și se așteaptă ca creșterea globală să fie trasă în jos de economiile avansate, unde expansiunea la nivel agregat va  încetini la 1,5% în acest an, de la 2,6% în 2022.

Pe de altă parte, a adăugat Gourinchas, „economia mondială arată rezilienţă”. Nu a fost dereglată de şocurile cu care s-a confruntat în ultimii doi-trei ani, “dar nici nu o duce prea bine”.

Privind perspectivele pe termen mediu, FMI se așteaptă la o creștere de 3,1% în 2028, mult sub prognoza pe cinci ani de 4,9% în ajunul crizei financiare globale din 2008-2009.

Inflaţia continuă să scadă pe plan global, în urma reducerii preţurilor la energie şi, într-o măsură mai mică, a preţurilor la alimente. Rata anuală medie a inflaţiei ar urma să scadă la 6,9% în 2023 şi la 5,8% în 2024, de la un nivel de 8,7% în 2022.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, va scădea mult mai gradual, la 6,3% în 2023 şi la 5,3% în 2024, de la un nivel de 6,4% în 2022. Același Gourinchas a subliniat că „mai avem destul până acolo”, iar FMI a avertizat băncile centrale să nu renunţe prea devreme la înăsprirea politicii monetare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
205 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger