AcasăEconomieLaboratorul “comunism vs capitalism”

Laboratorul “comunism vs capitalism”

UE a luat naștere după cel de-al Doilea Război Mondial sub numele de Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului.

Dar, în cadrul acestui club, născut din ruinele unui continent, o țară în special, un mare exportator de oțel și cărbune, a oferit un experiment în timp real, aproape în condiții de laborator, în deceniile postbelice a ceea ce a devenit CEE (Comunitatea Economică Europeană), apoi Comunitatea Europeană, apoi Uniunea Europeană, în atracțiile concurente ale comunismului versus capitalism: Germania.

Sau, mai precis, Germania de Vest (membru fondator al comunității cărbunelui și oțelului) și Germania de Est (membră a Pactului de la Varșovia și stat socialist abia independent de Rusia sovietică).

Împărțite la mijloc – atât din punct de vedere geografic, cât și politic – istoria celor două state germane este subiectul unei noi expoziții deschisă la Deutsches Historiches Museum, Berlin, până pe 29 mai.

Acesta acoperă nu doar cărbunele și oțelul, ci și industria auto, textilele, produsele chimice (planul cincinal din 1959 pentru industria chimică din RDG a fost însoțit de sloganul: Pâine, prosperitate, frumusețe) și multe altele, din perioada 1949-1990 (când Germania de Est a fost dizolvată în mod oficial și unită cu Germania de Vest).

Este o perspectivă asupra modului în care cele două sisteme politice și economice concurente s-au văzut pe sine – și au vrut să fie văzute de alții, notează EUobserver.Ambele industrii – comunistă și capitalistă – își prezentau realizările. Unul dintre cele mai emblematice produse ale DDR a fost popularul Trabant, fabricat la Zwickau. Pe de altă parte, RFG își promova Volskwagen, adevărata “mașină a poporului”.

Aceste modele economice și politice încercau să influențeze modul de consum și să convingă societățile despre binefacerile unor abordări de conducere diametral opuse.“Este o narațiune despre cum ar arăta un viitor socialist sau capitalist”, spune curatorul Stefanie Dietzel.După cum se știe, modelul comunist a pierdut partida, după căderea Zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
853 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger