AcasăEconomieLa limită: zona euro a scăpat de glonțul recesiunii

La limită: zona euro a scăpat de glonțul recesiunii

Economia zonei euro se va descurca în acest an mai bine decât se temea până acum, deoarece o iarnă blândă și un nivel ridicat de stocare a gazelor naturale vor contribui la atenuarea crizei energetice, iar piața forței de muncă va rezista, potrivit Comisiei Europene.

Oficialii de la Bruxelles au majorat prognoza de creștere economică pentru 2023, estimând o expansiune de 0,9% în blocul monetar, și au declarat că UE va evita la limită recesiunea.

„La aproape un an după ce Rusia și-a lansat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, economia UE se află pe o poziție mai bună decât se aștepta în toamnă”, a declarat luni Comisia în raportul său economic actualizat. „Inflația pare să fi atins punctul maxim, iar evoluțiile favorabile de pe piețele de energie prefigurează noi scăderi în forță.”

Optimismul sporit contrastează cu previziunile din noiembrie, când analiștii au estimat că produsul intern brut va crește cu doar 0,3% în acest an în zona euro, iar inflația va fi de 6,1%.Totuși, băncile centrale avetizează că prețurile de consum încă rămân la un nivel ridicat, cu o rată de 5,6%.

Noile previziuni vor fi urmărite îndeaproape de guvernele europene, în timp ce încearcă să renunțe la ajutorul masiv acordat gospodăriilor și întreprinderilor pentru a face față crizei energetice și să treacă la un sprijin mai bine direcționat. De asemenea, vor oferi informații și bancherilor centrali, care au inițiat o serie de majorări ale ratelor în încercarea de a readuce inflația în creștere sub control.

Cele mai recente previziuni ale Comisiei arată că toate statele membre ale UE vor înregistra o creștere economică în acest an, cu excepția Suediei, care ar urma să se contracte cu 0,8%.

Germania – cea mai mare economie a regiunii –  și Austria sunt singurele două țări din zona euro care vor avea două trimestre consecutive de contracție în cele șase luni până la 31 martie. Producția Estoniei a scăzut în ultimele trei trimestre din 2022, dar este văzută în creștere în perioada actuală.

 

Economia Italiei ar urma să stagneze în primele trei luni din 2023, după o ușoară contracție în trimestrul al patrulea. În afara zonei euro, Republica Cehă și Ungaria au încheiat deja două trimestre de contracție, în timp ce Danemarca și Suedia se află în prezent în recesiune.

Comisia a menționat că, în timp ce perspectivele s-au îmbunătățit, economiile rămân vulnerabile, deoarece Rusia își continuă războiul în Ucraina.

Consumatorii și întreprinderile continuă să se confrunte cu costuri ridicate ale energiei, iar inflația de bază – inflația globală, cu excepția energiei și a alimentelor neprelucrate – a continuat să crească în ianuarie, erodând și mai mult puterea de cumpărare.

„Pe măsură ce presiunile inflaționiste persistă, înăsprirea monetară va continua, ceea ce va afecta activitatea întreprinderilor și va exercita o presiune asupra investițiilor.”

Datele Eurostat de la sfârșitul lunii ianuarie sugerau deja că zona euro era pe cale să evite o recesiune, după ce a înregistrat o creștere neașteptată de 0,1% la sfârșitul anului 2022.

Inflația în blocul monetar cu 20 de membri a încetinit mai mult decât se aștepta în ianuarie, ajungând la 8,5%, deși un indicator al inflației subiacente care exclude elementele volatile s-a menținut la un maxim istoric de 5,2%.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
182 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger