AcasăEconomieLa Banca Mondială a început lupta pentru împărțirea banilor

La Banca Mondială a început lupta pentru împărțirea banilor

Statele membre ale Băncii Mondiale poartă discuții divergente când vine vorba de majorarea bilanțului instituției.

Principalele piețe emergente se tem că reformele propuse amenință ratingul de credit triplu A al BM, după plecarea directorului general  David Malpass.

Demisia suprinzătoare a lui Malpass, anunţată săptămâna trecută, este aşteptată să urgenteze planurile de reformă promovate de secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care sunt destinate să facă din Banca Mondială o instituţie mai eficientă în a ajuta ţările sărace să combată schimbările climatice.

Acționarii și unii analiști susțin că banca ar putea oferi mai multă finanţare prin extinderea bilanţului său şi asumarea unor riscuri mai mari.Însă, ţările în curs de dezvoltare au tras un semnal de alarmă faţă de aceste planuri care în opinia lor ar pune în pericol ratingul de tip AAA atribuit Băncii Mondiale şi deci ar duce la o majorare a costurilor de finanţare.
Recent, grupul acestor țări (G11) a distribuit un document, consultat de Financial Times, în care susţine că este important să fie „evitate măsurile care ar putea să nu fie apreciate într-o lumină pozitivă de agenţiile de rating”.

Ratingul de top al Băncii Mondiale este „necesar pentru a putea să strângă fonduri la costuri care să îi permită să acorde credite sub dobânzile de pe piaţă. Aceasta este ideea de bază care stă în spatele conceptului de bancă multilaterală de dezvoltare”, se arată în documentul semnat de ţări precum Brazilia, Argentina, Chile şi Peru din America de Sud, dar şi de Pakistan, Iran, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Qatar, India, Indonezia, Singapore, Vietnam, China, Arabia Saudită şi Rusia, plus Egipt şi mai multe state africane.

Banca Mondială a subliniat în mod tradițional importanța deținerii unui calificativ triplu A din partea tuturor celor trei mari agenții de rating de credit, ceea ce permite împrumutaților săi să beneficieze de faptul că instituția poate avea acces la finanțare la costuri reduse de pe piețele de obligațiuni.

Dar o analiză comandată anul trecut de G20 arată că băncile multilaterale de dezvoltare din lume, printre care se numără și Banca Mondială, ar putea să-și sporească capacitatea de creditare cu „câteva sute de miliarde de dolari pe termen mediu”, prin reforme precum redefinirea abordării lor față de risc, păstrându-și în același timp ratingurile de credit actuale.

Principalul braț de creditare al Băncii Mondiale, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a aprobat împrumuturi în valoare de 33 de miliarde de dolari în anul financiar care s-a încheiat în iunie 2022.

Modificările aduse regulilor Băncii Mondiale ar trebui să fie aprobate de acționarii acesteia, SUA controlând cele mai multe voturi.

„Nu vrem să punem în pericol ratingul AAA atribuit Băncii Mondiale”, a declarat un înalt oficial din cadrul Ministerului german al Dezvoltării, adăugând că instituţia ar trebui în schimb să fie mai inteligentă cu privire la modul cum utilizează fondurile actuale.

Este probabil ca această dezbatere să se regăsească şi pe agenda discuţiilor la următoarele reuniuni ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional din luna aprilie.

Trezoreria americană alcătuiește o listă scurtă de potențiali succesori ai lui Malpass, pe care se așteaptă să fie incluși: Samantha Power, șefa Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională; președintele Fundației Rockefeller și fost șef al USAID, Rajiv Shah; și directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului, Ngozi Okonjo-Iweala.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
425 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger