AcasăEconomieKremlin-Beijing: o prietenie care ar putea zgudui lumea

Kremlin-Beijing: o prietenie care ar putea zgudui lumea

Sprijinul pe care Rusia îl primește din partea Chinei a evidențiat limitele puterii economice occidentale

Blocate să apeleze la furnizorii lor europeni tradiționali din cauza sancțiunile occidentale, întreprinderile rusești s-au îndreptat către China pentru a umple golul.

Săptămâna aceasta, când Vladimir Putin va avea o întâlnire cu Xi Jinping la Beijing, joi și vineri, „prietenia” mult anunțată dintre cei doi lideri va fi din nou afișată.

Legăturile economice sino-ruse sunt în plină expansiune. Comerțul bilateral a fost de 240 de miliarde de dolari  în 2023, în creștere cu 26% față de anul precedent, China livrând bunuri, de la mașini și utilaje industriale la smartphone-uri, și cumpărând exporturile energetice rusești.

Aceste legături sunt unul dintre cele mai clare semne ale dorinței Chinei de a remodela geopolitica în direcția sa, folosind comerțul – și în detrimentul SUA.

Cea de-a doua economie a lumii este cel mai mare partener comercial a 120 de state, indiferent de politica acestora, notează Finanial Times. Îi conferă o influență din ce în ce mai mare pe scena mondială, inclusiv în țări antagoniste față de Occidentul condus de SUA, precum Rusia, Belarus, Iran, Coreea de Nord și Venezuela.

“Beijingul prevede o competiție și o confruntare pe termen lung cu Occidentul și  investește în relațiile sale economice cu țările non-occidentale din întreaga lume”, precizează Philipp Ivanov, fondatorul programului China-Rusia din cadrul Asia Society Policy Institute. Pentru Richard McGregor, cercetător senior la Institutul Lowy din Sydney, “ordinea chineză prinde acum contur”.

Limitele puterii economice occidentale

„Sprijinul pe care Rusia îl primește din partea Chinei a evidențiat limitele puterii economice occidentale”, spune Temur Umarov, expert în China și Asia Centrală și membru al Carnegie Russia Eurasia Center.

În 2023, 60% din importurile rusești de bunuri de înaltă tehnologie cu dublă utilizare, așa cum sunt definite de reglementările comerciale ale UE, proveneau din China

Echipamentele de telecomunicații, inclusiv smartphone-urile, reprezintă cea mai mare parte a acestui flux de 26 de miliarde de dolari, cu 3,9 miliarde de dolari, iar computerele se află pe locul al doilea, cu 2,3 miliarde de dolari. De asemenea, Rusia a cumpărat microprocesoare în valoare de 2 miliarde de dolari.

Beijingul obține un acces valoros la resursele naturale rusești, departe de rutele maritime din Indo-Pacific, mai vulnerabile la presiunea americană.

„În mod intenționat și printr-o confluență de circumstanțe, China și Rusia urmăresc să creeze o lume multipolară în care puterea este difuză”, potrivit lui Ivanov. “Cea mai importantă caracteristică a acestei lumi este că puterea SUA este diluată”.

La baza eforturilor Chinei de a-și spori influența se află comerțul și investițiile, iar Rusia pare partenerul ideal. Atât Putin, cât și Xi  schițează planuri pentru ca Rusia și China să conducă o majoritate globală de țări sătule de „dominația totală” a SUA asupra lumii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor