AcasăEconomieKaput industrie germană!

Kaput industrie germană!

Guvernele germane au aflat pe pielea lor că interesele corporatiste pe care le apărau nu sunt aceleași cu interesul național

Există trei tipuri de crize economice. Prima reacționează la stimulente. A doua reacționează la reforme. Și mai există tipul de criză prin care trec oamenii din Germania chiar acum: o criză cu privire la cine sunt, cu cine sunt parteneri și la ce sunt buni.

Germanii și-au spus întotdeauna că economia lor trebuie să înregistreze excedente comerciale față de restul lumii și să reziste influenței SUA. Dar acest deceniu a subminat brutal viziunea germană și modelul economic pe care se bazează, scrie Wolfgang Münchau în „Kaput: The End of the German Miracle”, carte publicată de Swift Press. Blocajul politic din Uniunea Europeană și incapacitatea acesteia de a-și crea influență într-o perioadă dominată de agresori geopolitici au multe de-a face cu decăderea structurală a Germaniei.

În 2016, Angela Merkel era considerată cel mai puternic lider european. The Economist o numea „europeană indispensabilă”. Ceea ce puțini au văzut a fost că toate deciziile fatale fuseseră deja luate până atunci: relația strânsă cu Vladimir Putin, care a dus la dependența tot mai mare a industriei Germaniei de gazul rusesc; dependența excesivă de China pentru lanțurile de aprovizionare ale companiilor germane; și decizia unilaterală a lui Merkel de a închide centralele nucleare.

Relația germano-rusă devenise cea mai importantă axă bilaterală din Europa. Simbolurile sale erau gazoductele Nord Stream prin Marea Baltică. Iluziile Germaniei au luat sfârșit peste noapte, odată cu invazia Ucrainei de către armata rusă în februarie 2022

Interesele corporatiste nu sunt aceleași cu interesul național

Marele pariu al industriei germane a fost că era globalizării va continua; noul Război Rece a fost un șoc pentru care țara nu era pregătită.

Modul în care companiile – precum Volkswagen –   abordează acum această problemă este închiderea fabricilor și delocalizarea producției în SUA și în Europa de Est. Anul acesta, economia germană va fi blocată într-un al doilea an de stagnare. Așa arată o cădere structurală.

Când UE a votat recent pentru impunerea de tarife la mașinile chinezești, Germania a fost singurul mare stat membru care a votat împotrivă. Germania s-a făcut atât de dependentă de China, încât a rămas fără suficientă libertate comercială. Acesta este efectul excedentelor comerciale. Câștigi bani, dar apoi devii dependent.

Spre deosebire de Germania, China a investit în tehnologiile digitale ale secolului XXI. Mașinile electrice chinezești nu numai că sunt mai ieftine decât cele nemțești, dar sunt și mai avansate. Motivul pentru care producătorii germani de automobile au atâtea probleme este pierderea cotei de piață în afara Europei și în special în China.

Declinul industrial al Germaniei este, de asemenea, un avertisment cu privire la cât de aproape poate fi succesul economic de eșecul economic. În prezent, principalii parteneri comerciali ai Germaniei sunt SUA și China. Aceasta nu este o poziție grozavă, dar este simptomatică pentru o problemă de fond: o negare generală a geopoliticii.

Dacă Germania ar fi ales să se deschidă către noile tehnologii, să se detașeze de numeroasele sale dependențe față de companii, țări și tehnologii, astăzi ar fi într-o situație foarte diferită: mai pro-europeană și mai sigură. Guvernele germane au aflat pe pielea lor că interesele corporatiste pe care le apărau nu sunt aceleași cu interesul național.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
19.591 afisari

9 COMENTARII

  1. Interesul național al Germaniei este integrarea în spațiul Euroasiatic prin colaborarea cu Rusia.
    Exact aici INTERESUL CORPORAȚIILOR ȘI INTERESUL NAȚIONAL AL GERMANIEI SE IDENTIFICĂ. Și la noi, la fel.

  2. Într-adevăr încet și sigur economia „wird bald kaput „,cum spun analiștii. Va fi mai greu în viitor, vin alegeri. Dacă vor fi
    anticipate să te ții ajung extrema dreaptă la putere.

  3. Și-a făcut-o cu mâna lor.nu trebuia s-ă introducă sancțiuni rusiei.Indiferent ce se spune de MERKEL a lăsat germania ec. La cote foarte inalte.avea gaze ieftine în cantitate foarte mare pe care germania putea s-ă vândă în toată europa la prețuri mult mai mari.Oricum cei care au aruncat in aer gazoductele vor plăti mai devreme sau mai târziu.Tot guvernul lui solțeală trebuie s-ă plece-incapabil.

  4. Stai liniștiți UE o are pe Ursula… Care le știe pe toate Europa sa degradat sub această conducere Gren deal va pune cruce la toată economia din UE .

  5. Cea mai mare idioțenie ce a putut face ue, să pupe în șezut ukraina cea coruptă, miloagă și încrezută și să-și strice relațiile cu Rusia, pe motiv de ce? De propagandă nazistă ukrainiană cu iz evreiesco-american?! Păi ăia au interesele lor și vor eroda cât pot ue, care e un concurent pt ei! Rușii nu le-au făcut niciun rău, dimpotrivă le-au dat de toate la cele mai mici prețuri! Idioți europeni, acum primesc ,,plăcuța suedeză” din belșug din partea rușilor și pe drept, și dacă nu se potolesc, le trimit rușii și uraniu îmbogățit, cu rachetele! Îndreptățit!

  6. Economic nu stiu si nici nu ma preocupa dar ca si sofer de camion de 15 ani am vazut multe fabrici in Europa si pot sa va asigur ca sunt nr 1 industrial si creari de masini unelte, linii de productie ect.
    Am carat poate sute de containere cu destinatii in toata lumea cu diverse chestii industriale si chiar acum am pentru Antwerpen doua piese reparate la o fabrica din Germania 5t si 7t, iar ce cruci cardanice noi si rectificate am vazut am ramas uimit, nici nu imi imaginam ca exista.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger