AcasăEconomieJocurile inflației. Băncile centrale trebuie să justifice „ratele mai mari pentru mai...

Jocurile inflației. Băncile centrale trebuie să justifice „ratele mai mari pentru mai mult timp”

Tactica băncilor centrale se mută pe menținerea ratelor dobânzilor la  niveluri ridicate, potențial pentru o perioadă extinsă.

Dacă factorii de decizie doresc ca piața să îmbrățișeze narațiunea „long hold”, astfel încât condițiile financiare să rămână stricte și politica să continue să exercite presiuni descendente asupra inflației, aceștia vor trebui să ofere o explicație credibilă cu privire la motivul pentru care ratele vor rămâne ridicate.

Este posibil ca semnalele privind orientarea viitoare a politicii monetare fără justificare să nu ancoreze anticipațiile privind costurile de împrumut pentru mult timp.

Rata dobânzii nu este un instrument foarte puternic, relatează Financial Times. O variație standard de un sfert de punct a ratelor are un impact foarte modest asupra inflației.

Ar trebui să fie nevoie de foarte puține știri despre inflație pentru a declanșa o modificare compensatoare a ratelor dobânzilor. Prin urmare, pentru ca ratele să rămână neschimbate pentru anul următor sau mai mult, ar trebui să fie necesar să nu se întâmple mare lucru. Ar fi o surpriză dacă volatilitatea din ultimele luni ar ceda brusc unei perioade prelungite de liniște economică.

A fost nevoie de o creștere amețitoare a inflației pentru a justifica creșterea ratelor atât de departe, atât de repede. Factorii de decizie încearcă să readucă inflația la țintă, dar ritmul declinului ar trebui să fie aproape glacial pentru a justifica menținerea ratelor la acest nivel restrictiv pentru o perioadă îndelungată.

Cu toate acestea, unele prețuri au coborât deja. Iar dacă ratele dobânzilor se mențin constante pe măsură ce anticipațiile inflaționiste încep să scadă, atunci ratele reale ale dobânzilor vor crește, iar orientarea politicii monetare se va înăspri, în mod paradoxal, pe măsură ce inflația scade.

Politica monetară este persistentă în practică. Inversările sunt neobișnuite: creșterile rareori urmează la scurt timp după reduceri. Factorii de decizie politică pot alege să aștepte până când sunt încrezători că prima reducere a următorului ciclu de relaxare nu va fi inversată înainte de a acționa. Dar asta înseamnă să aștepți până când există suficiente știri pentru a justifica mai multe reduceri înainte de a livra prima.

Ratele au fost majorate peste ceea ce pare necesar, având în vedere calea cea mai probabilă a inflației.

Poate că modelele băncilor centrale sunt greșite. Dacă pivotează de la majorare la menținere, atunci vor trebui să ofere o comunicare clară și credibilă privind rata dobânzii într-o așteptare extinsă. Mai presus de toate, băncile centrale au nevoie de o narațiune coerentă care să lege vechiul plan de noul plan.

author avatar
Radu Jacotă
136 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri