AcasăEconomieJocuri de culise în UE. Green Deal se amână cu 20 de...

Jocuri de culise în UE. Green Deal se amână cu 20 de ani

Aplicarea Green Deal în statele Uniunii Europene ar putea fi amânată cu cel puțin 20 de ani, pentru a se putea apropia de un termen cât de cât realist. Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende, a dezvăluit că deja se discută în culise că viitorul Parlament European va pune o frână serioasă Green Deal, având în vedere că actualul calendar nu este sustenabil.

În timp ce liderii guvernamentali din România și-au manifestat o slugărnicie inimaginabilă în fața UE, închizând toate capacitățile de producție pe cărbune și împiedicând până și construcția hidrocentralelor, în numele aplicării în avans a politicii Green Deal, lucrurile la Bruxelles intră pe un făgaș al schimbării.

Prin culisele Uniunii Europene, acolo unde ai noștri nu au acces, se discută și se fac jocurile pentru ca viitorul Parlament European să schimbe aberațiile din Green Deal, care au distrus economiile statelor din UE. Amânarea termenelor ar putea fi destul de consistentă, ajungându-se la o prelungire de cel puțin 20 de ani pentru aplicarea măsurilor de trecere totală la energia verde. Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Sandor Bene, a semnalat că, în ce privește construcția de hidrocentrale, România este blocată atât de Ministerul Mediului, care refuză să dea autorizațiile de mediu, cât și de Uniunea Europeană.

”Am avut o discuție cu doamna Ditte Juul Jørgensen, director general pentru Energie la Comisia Europeană, și i-am atras atenția asupra acestor aspecte. I-am spus că, după alegerile europarlamentare, este posibil să se schimbe optica Uniunii Europene. Se zvonește, neoficial, despre modificarea unor termene în ceea ce privește Green Deal-ul. După părerea mea, actualul calendar nu este sustenabil, nu se poate realiza”, a declarat Sandor Bende. Acesta a arătat că România are în jur de 1.000 MW putere instalată în lucru, care este finalizată în proporție de peste 70%. De exemplu, hidrocentrala de la Răstolița este finalizată în proporție de 85% și nu se poate pune în funcțiune pentru că a expirat autorizația de mediu.

Regenerabilele devin o problemă

Din punct de vedere al regenerabilelor începem să stăm binișor, a spus deputatul Sandor Bende, însă problema este că, în cazul regenerabilelor, avem nevoie și de niște capacități de producție în bandă, care să ne asigure în fiecare zi securitatea în alimentarea cu energie electrică.

”Această zonă nu este prea atractivă, din cauza costurilor mari. Și atunci aici ar trebui să intervină statul. Dacă avem din surse fotovoltaice aproape 2 GW putere instalată, din surse eoliene mai avem 2 sau 3 GW, noi ar trebui să avem 5 GWh putere instalată funcțională în hidro sau în nuclear. Îi avem? Cum stăm la acest capitol? Pentru că, dacă nu le avem, există posibilitatea ca, la un moment dat, când nu bate nici vântul, nu este nici soare, să fim nevoiți să importăm. Și atunci de unde vom importa? Vom importa din anumite țări care și-au redeschis capacitățile pe cărbune, și-au repornit centralele pe cărbune, în timp ce noi le-am închis și cumpărăm aceeași energie poluantă din străinătate. Acesta nu este un lucru bun”, a afirmat deputatul Sandor Bende.

7 ani pentru reactoarele 3 și 4

Președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Sandor Bende, susține că trebuie mărit ritmul în ceea ce privește construcția reactoarelor nucleare, pentru că se tot vorbește despre ele, dar nu se întâmplă nimic. Ca să terminăm reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, și asta este cel mai palpabil astăzi, avem nevoie de 7 ani, semnalează deputatul.

”Dacă nu am văzut încă nicio schelă ridicată la Cernavodă, înseamnă că nu de astăzi calculăm cei 7 ani, ci doar din momentul în care se apucă efectiv de lucru. Problema este că nu ne putem juca cu siguranța energiei electrice, pentru că astăzi suntem foarte dependenți de ea. Fără energie, nu mai putem comunica, nu mai putem face cumpărături, viața ni se blochează și nu putem face experiențe de genul acesta cu această sursă pe care o avem”, a precizat Sandor Bende, la ediția a II-a a Energy Forum, organizat de DC Media Group.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.