Cauta

Jocul FMI în lupta creditorilor cu datornicii

Băncile și analiștii acuză din ce în ce mai mult Fondul Monetar Internațional pentru blocajele dintre țările cu datorii în dificultate și creditorii lor.

Înaintea unui summit financiar care are loc săptămâna aceasta la Paris, criticii vizează, de asemenea, reticența FMI de a critica public China, de departe cel mai mare creditor bilateral din lume.

„FMI trebuie să fie mult mai agresiv și mai deschis în public cu privire la împrumuturile oficiale acordate de China”, a declarat Mark Sobel, președintele american al grupului de reflecție “Forumul instituțiilor monetare și financiare oficiale”.

Țările cu economii mai modeste așteaptă de ani de zile o rezolvare a discuțiilor privind modul de restructurare a poverii datoriilor lor – o problemă pe care mulți creditori au pus-o pe seama refuzului Chinei de a acorda o reducere a datoriilor în conformitate cu ceea ce sunt dispuse să ofere.

Dar economiști de rang înalt care cunosc bine negocierile spun că nu doar intransigența Beijingului este cea care blochează acordurile: accentul pus de FMI pe tehnici complexe și inconsecvente de calculare a solvabilității țărilor le  întârzie, de asemenea.

Criteriile FMI de evaluare a capacității unei țări de a-și rambursa datoriile – așa-numita analiză a sustenabilității datoriei, sau DSA – „sunt depășite și au fost folosite în mod arbitrar, adăugând incertitudine în acest proces”.

Beijingul a insistat în trecut ca creditorii multilaterali, inclusiv instituțiile conduse de occidentali precum FMI, să rupă normele și să ofere o reducere a datoriei. Cu toate acestea, în ultimele luni, opiniile sale au devenit mai apropiate de cele ale altor creditori.

Criticile la adresa FMI vin înaintea „Summitului pentru un nou pact global de finanțare” organizat la Paris de președintele francez Emmanuel Macron. Creditorii au avertizat înaintea reuniunii că întârzierile în rezolvarea datoriilor se adaugă la costurile neîndeplinirii obligațiilor de plată, inclusiv creșterea economică mai lentă.

Când vine vorba de calcularea sustenabilității datoriei, FMI are două cadre: unul pentru așa-numitele țări cu acces la piață – economii cu venituri medii și avansate – și celălalt pentru țările cu venituri mici.

În cazul țărilor cu venituri mici, FMI descrie debitorii ca având o capacitate slabă, medie sau puternică de a suporta datoriile. Criticii spun că metoda folosită pentru a ajunge la această clasificare este atât prea retrospectivă, cât și prea dependentă de previziuni nesigure.

„FMI tinde să stea deoparte”, a subliniat Sobel. „Nu vrea să intre într-o mare luptă între creditori și debitori – și nimeni nu vrea să se încurce cu China.”

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version