AcasăEconomieJaf pe față la CFR Călători. Trenurile noi din fonduri europene ajung...

Jaf pe față la CFR Călători. Trenurile noi din fonduri europene ajung la privați

CFR Călători a mai primit o lovitură chiar de la autoritățile statului, care încearcă din răsputeri să închidă compania. Trenurile noi cumpărate din fonduri europene vor ajunge, în marea lor majoritate, la companiile private, printr-o licitație mai mult decât dubioasă decisă de Consiliul Concurenței. În loc să le împartă în funcție de prestația fiecăruia, statul a decis să înnoiască trenurile privaților și să împingă spre dezastru compania de stat, care asigură peste 80% din rute.

sursa foto FacebookCFR Călători

Când UE a decis să aloce fonduri pentru înnoirea trenurilor CFR Călători, în 2016, Guvernul a refuzat, susținând că trebuie să dea trenuri noi și operatorilor privați, ne spune președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim. Problema era însă și mai veche. Când s-a decis intrarea pe piață a operatorilor privați, Executivul a spus că ei vin cu trenuri noi pentru călători și că nu au nevoie de subvenție.

”În realitate, aceștia au luat mai mulți bani pentru subvenție decât CFR Călători, au intrat pe rute mai puțin frecventate, dar au ieșit repede, că au zis că sunt nerentabile, și și-au băgat trenurile înaintea lui CFR Călători. Când au apărut privații, unul avea venit 2,8 lei, altul 2,9, altul 3 lei, altul 3,1 lei și altul 3,2 lei, iar CFR Călători avea venit 21,8 lei. Și Guvernul a stabilit să dea aceeași subvenție la toți, de 19,6 lei. Adică operatorii privați primeau bani de la stat de 6 ori mai mult, circulau cu trenurile goale și luau subvenție cât CFR Călători”, ne spune Rodrigo Maxim. Acum, autoritățile au făcut altă inginerie. Au spus că dau aceeași subvenție la toți, numai că se dă în funcție de trenurile cu care circulă fiecare. De exemplu, CFR Călători, pe București Brașov circulă cu interregio, iar privații circulă cu regio expres. La regio expres subvenția este mult mai mare, dublă față de interregio.

”Și privații pun trenurile cu 10 minute, cu 20 de minute și cu 30 de minute înaintea trenului CFR Călători și, normal, ajung înainte la București, dar exact cu 10 minute, 20 de minute și 30 de minute. Numai că la CFR Călători este prețul mai mare, că e tren interregio, iar la privați este mai mic, că e regio, adică personal, dar face exact același timp ca și interregio, și normal că toată lumea se urcă în trenurile private, că sunt biletele mai ieftine. Adică și-au denumit trenurile regio, ca să ia mai mulți bani de la stat, dar au același statut ca cele interregio de la CFR Călători. Și așa se întâmplă în toată țara, iar asta este clar concurență neloială”, ne-a declarat președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim.

Împărțire stupefiantă

Anul viitor vor veni 35 de trenuri, din care CFR Călători va lua 12 , iar operatorii privați iau 23 și, dacă se merge pe aceeași împărțire, la cele 120 de trenuri noi care vor veni până la sfârșitul lui 2026, CFR Călători o să ia 30, iar privații vor lua 90, semnalează sindicaliștii. Și asta în condițiile în care CFR Călători acoperă 80% din prestații.

”Noi suntem de acord să fie concurență, dar să fie o concurență loială. Iar dacă înființezi operatori privați, să vină cu trenurile lor și să nu mai ia subvenții de la statul român. Dar să zicem, pentru că politicul a decis să dea trenuri și subvenții privaților, atunci cum este posibil să dai 90 de trenuri privaților, care acoperă sub 20% din prestații, și doar 30 de trenuri noi CFR Călători, care acoperă toate rutele din țară, cu peste 80%. Împărțirea trenurilor noi ar fi trebuit să se facă în funcție de cotele de piață, așa cum a spus și Consiliul Economic și Social. Așa, când se vor aduce toate cele 120 de trenuri, privații vor avea toate trenurile noi, iar la CFR Călători nici nu se va observa vreo schimbare, având în vedere numărul mare de trenuri cu care operează. Și atunci populația o să înjure CFR Călători că circulă cu trenuri vechi și o să spună că privații au investit și au trenuri noi, că puțini știu cum stau lucrurile”, a afirmat Rodrigo Maxim, președintele FSTFR.

Un ban diferență

Scoaterea la licitație a trenurilor cumpărate din fonduri europene este o acțiune a mafiei politice, consideră președintele FSTFR. ”Practic, Consiliul Concurenței a cerut licitarea pentru reducerea subvenției, adică cel care cerea subvenția cea mai mică primea trenurile. Culmea este că, la prima licitație, când s-a prezentat doar CFR Călători, s-a acceptat subvenția inițială pentru primul lot de 12 trenuri, iar pentru celelalte două loturi, ARF a cerut CFR Călători să scadă solicitarea de subvenție. De șase ori li s-a cerut și de șase ori CFR Călători a refuzat. Ulterior, când s-a organizat o nouă licitație, CFR a scăzut la 24,99 lei și au câștigat operatorii privați, care au oferit cu un ban mai puțin. Oricum, privații o să ceară subvenții mai mari, după ce primesc trenurile, că așa au făcut de fiecare dată”, ne-a mai precizat președintele FSTFR, Rodrigo Maxim.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.766 afisari

12 COMENTARII

  1. „…politicul a decis să dea trenuri și subvenții privaților, atunci cum este posibil să dai 90 de trenuri privaților, care acoperă sub 20% din prestații, și doar 30 de trenuri noi CFR Călători, care acoperă toate rutele din țară, cu peste 80%..” la intrebarile astea trebuie sa ne lamureasca Parchetul, daca vrea.
    Oricum, trebuie sa faca legatura intre persoanele care au luat astfel de decizii si in ce baza legala au scos la licitatie trenuri platite din bani publici, pentru ca firmele private sa faca profit fara investitii si asociatii/ administratorii/actionarii firmelor care au castigat la…un ban, licitatia.

    • Nici cfr-iștii . nu caută un om de talia lui CUZA ! M-au bătut polițiști moldoveni , ptr că m-au tîlhărit cfr-iști . olteni !

  2. D’asta vrem schimbare, că ne-am săturat de hoții care jefuiesc țara asta de 35 de ani! Vă mirați că e votat Georgescu? Din cauza asta!

    • Și dacă privații vor plăti la timp, vor gestiona trenurile mai bine și ARF trebuie să scoată banii pentru a cumpăra trenuri noi. CFR nu poată sa facă asta deoarece este plin de cumătrii, este în insolventa și luați
      exemplu de la marfa, aceștia au mai cumpărat o locomotiva nouă etc, cei de la stat nimic.

  3. La naiba cu privatii finantati din fonduri publice! Aia nu mai sunt privati. Vor sa fie capitalizari de stat, atunci sa dea actiuni statului!

  4. Cînd se spune că mafia din justiția română este un cancer care trebuie eliminat dacă nu se vrea o moarte sigură a României.

  5. CFR Călători a fost din totdeauna o vaca de muls acuma ca este stearpa din toate punctele de vedere vor sa o la se sa moara perfuzia și medicamentele chiar și aparatul de resuscitare este direcționat către privați care drept mulțumire plătesc vacantele petrecerile și comisioane grase celor demnitari care sunt actionari cu factori de decizie bine-nțeles in favoarea privatilor

  6. Guvernul român e tare el face ce vrea petru ei nu în folosul țări noi santem nimeni …așa îmi pare rău ca santem conduși de analfabeti si hoti

  7. Guvernul fură nu are grijă de țară el fură cat poate dacă aspire să vorbesc cu o persoană care să-i demonstrez ca acolo sant persoane care doar fură șanț băgate să lucreze acolo cu pile cum se face în comunism așa funcționează și acum …

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger