AcasăEconomieItalia nu este un coș de gunoi economic! A depășit Germania, Franța...

Italia nu este un coș de gunoi economic! A depășit Germania, Franța și Spania

Într-un parc de afaceri de la periferia orașului Milano, departe de mulțimile care se adună la Fontana di Trevi din Roma sau în Piața San Marco din Veneția, o afacere profită de revoluția energiei verzi și de o relansare economică.

Cererea insațiabilă de mașini electrice și de infrastructură necesită motoare electrice, iar motoarele electrice necesită statoare și rotoare care sunt fabricate de muncitorii de la Eurogroup Laminations SpA, o companie fondată în 1967 care s-a listat la bursă la începutul acestui an și a contribuit la plasarea Italiei pe primul loc pe piața europeană a ofertelor publice inițiale.

Bine ați venit în versiunea italiană a Mittelstand-ului – competitiv, inovator și parte a unui sector industrial care a rezistat mai bine decât cel al Germaniei, unde o dependență mult mai mare de gazul rusesc și de piețele chinezești a târât economia în recesiune, notează Bloomberg. Și, deși nu este imună la criză, economia italiană a realizat o recuperare remarcabilă de la Covid-19, depășind Germania, Franța, Spania și media euro de la sfârșitul anului 2019, potrivit datelor OCDE.

Este o redresare care contează enorm pentru Occident, deoarece unitatea europeană în fața concurenței dintre SUA și China reprezintă o falie geopolitică majoră.Performanțele recente ale Italiei se contrazic în mod evident cu reputația sa de instabilitate, cu un munte de datorie publică.

Chiar și schimbarea bruscă de anul trecut de la guvernul de uniune al lui Mario Draghi la guvernul ultraconservator al Giorgiei Meloni nu a reușit  să zdruncine barca economică.Diferența dintre randamentul obligațiunilor italiene și cel al obligațiunilor germane, cândva un indicator zilnic al stresului economic italian, a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Raportul datorie/PIB al Italiei a scăzut, de asemenea, dar rămâne ridicat la aproximativ 144%.

„Pentru prima dată de mult timp, se pare că Italia are un plan”, spune economistul Gilles Moec de la AXA. “Promisiunea reformelor structurale combinată cu recompensa fondurilor UE a marcat o pauză de la decenii de declin frustrant”.

Firmele italiene par mai bine echipate pentru a supraviețui loviturilor dure. Eurogroup Laminations este un exemplu în acest sens: a dezvoltat 10 produse noi și nouă procese noi, iar în timpul crizei gazelor a reușit să transfere prețurile mai mari la energie către clienții săi, fără a-i pierde în acest proces.

„Nu avem dimensiunea Germaniei sau statul francez”, a declarat Marco Arduini, directorul general al Eurogroup. „Dar avem spirit antreprenorial”. Menținerea redresării Italiei va fi crucială nu doar pentru țară, ci și pentru speranțele Europei de integrare mai strânsă.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
8.489 afisari

6 COMENTARII

  1. Aiurea, italienii sunt că românii: „mângâia molton, caca forte, non pensare a la moarte!”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger