AcasăEconomieÎși va reveni cea de-a doua economie globală?

Își va reveni cea de-a doua economie globală?

Redresarea Chinei, pe muchie de cuțit

Activitatea de producție din China s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în iulie, în timp ce creșterea în sectorul serviciilor și în alte sectoare a scăzut, ceea ce a sporit apelurile adresate Beijingului de a prezenta măsuri concrete pentru a stimula redresarea slăbită a celei de-a doua economii mondiale.

Indicele oficial al managerilor de achiziții din sectorul manufacturier a fost de 49,3, ușor peste previziunile analiștilor de 49,2 și peste valoarea de 49 din iunie, dar încă în teritoriu de contracție. Indicele non-manufacturier, care include sectoare precum construcțiile și agricultura, a scăzut la 51,5 de la 53,2 în iunie. A fost sub nivelul de 53 prognozat de Goldman Sachs. O citire sub 50 indică o contracție de la o lună la alta, în timp ce o citire peste 50 semnalează o expansiune.

Datele din iulie „nu oferă prea multe încurajări că economia își schimbă direcția”, a scris într-o notă Robert Carnell, șeful departamentului de cercetare Asia-Pacific al băncii olandeze ING. O anticipată revenire a industriei prelucrătoare și a exporturilor după restricțiile pandemiei nu s-a materializat pentru economia Chinei în acest an, deoarece condițiile economice globale s-au deteriorat.

Creșterea în uriașul sector al serviciilor din țară, o sursă importantă de locuri de muncă, a slăbit, în timp ce încetinirea cheltuielilor de consum și a investițiilor, exporturile slabe și o criză de lichidități în sectorul imobiliar au împiedicat creșterea. Produsul intern brut a crescut cu 0,8% în al doilea trimestru față de cele trei luni anterioare, mult sub previziuni.

Biroul polititic al Partidului Comunist Chinez a anunțat săptămâna trecută măsuri pentru a încerca să stimuleze economia în declin, despre care a recunoscut că face „progrese chinuitoare”. Șomajul în rândul tinerilor a urcat la un nivel record de 21,3% în iunie.

Departamentele guvernamentale au lansat inițiative pentru a încerca să stimuleze creșterea, iar banca centrală a relaxat  politica monetară.

Dar analiștii susțin că Beijingul nu va declanșa probabil un stimulent fiscal mai larg din cauza nivelului ridicat al datoriilor, în special în rândul administrațiilor locale. „Contracțiile  vor continua să cântărească asupra locurilor de muncă și a consumului, ceea ce ar putea întârzia o redresare completă”, spune Erin Xin, economist pentru China la HSBC.

Indicele de referință al Chinei, CSI 300, a crescut luni cu 0,6%, în timp ce indicele Hang Seng China Enterprises a adăugat 1,3%, acțiunile din domeniul tehnologiei și al proprietății urcând puternic pe fondul așteptărilor că factorii de decizie politică vor trebui să intensifice eforturile de stimulare a economiei.

Datele separate ale grupului de cercetare China Beige Book, care publică indicatori economici alternativi, au arătat că activitatea manufacturieră s-a redresat în iulie, dar vânzările cu amănuntul au scăzut semnificativ față de luna precedentă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
592 afisari

3 COMENTARII

  1. Normal ca și revine ei cumpăra gunoiul de la americani și l transforma în materie prima apoi îl vinde ca produs finit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger