AcasăEconomieIronia energetică: Rusia a declanșat tranziția către combustibilul curat

Ironia energetică: Rusia a declanșat tranziția către combustibilul curat

Cererea globală de gaze naturale lichefiate este prognozată să crească cu 50% până în 2040, pe măsură ce lumea trece la un combustibil mai curat, potrivit Shell

Cererea globală de gaze naturale lichefiate este prognozată să crească cu 50% până în 2040, pe măsură ce lumea trece la un combustibil mai curat, potrivit Shell.

Cererea de gaze naturale la nivel mondial va atinge apoi un vârf după 2040, deși apetitul pentru GNL va continua să crească pe măsură ce China și țările asiatice în curs de dezvoltare vor trece de la cărbunele mai murdar la acest combustibil mai curat.

Activiștii ecologiști și politicile climatice nu au niciun merit aici. Și nici energiile regenerabile – eoliană și solară. Și-au dovedit ineficiența din cauză că sunt inconstante și scumpe.

Realitatea este următoarea: GNL a crescut în importanță de la invazia Rusiei în Ucraina, deoarece Kremlinul a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, determinând un întreg continent să importe combustibil lichefiat, mai ales din SUA și Qatar, pentru a înlocui volumele pierdute.

Pe de altă parte, atotputernicul Gazprom a văzut ce înseamnă pierderea celui mai important client. Dar, paradoxal, Rusia a declanșat tranziția UE către combustibilul curat, în timp ce miza GNL nu va face decât să crească.

Shell, cel mai mare comerciant privat de GNL din lume, la fel ca multe alte companii energetice majore, dorește să poziționeze gazele naturale ca un combustibil de tranziție, în contextul în care lumea urmărește decarbonizarea.

Deși gazul natural este mai curat decât alți combustibili fosili alternativi,  eliberează totuși cantități substanțiale de dioxid de carbon atunci când este ars.

De asemenea, gazul natural este compus în cea mai mare parte din metan, care generează mai multă încălzire decât dioxidul de carbon, dar care are o durată de viață mai scurtă.

Shell a precizat că cererea de GNL ar urma să ajungă la  685 de milioane de tone în 2040, de la 404 milioane de tone în 2023. GNL a continuat să joace anul trecut un „rol vital” în securitatea energetică a Europei, importurile rămânând la niveluri similare cu cele record din 2022, după invazia Rusiei în Ucraina

China și țările din Asia de Sud-Est vor deveni jucători importanți, deoarece au nevoie din ce în ce mai mult de gaz lichefiat pentru a-și alimenta centralele electrice.

Uniunea Europeană s-a angajat să renunțe la gazul rusesc până în 2027. Mai multe țări, printre care Germania, Italia, Grecia, Olanda și Franța, au anunțat noi proiecte de GNL sau extinderea celor existente.

Capacitatea terminalelor de GNL de pe continent va depăși 400 de miliarde de metri cubi (bcm) până în 2030. Această cifră este în creștere de la 270 de miliarde de metri cubi la sfârșitul anului trecut.În această configurație nouă, SUA își vor consolida poziția  de furnizor principal de GNL pentru Europa.

Conflictul din Ucraina a determinat o remaniere a fluxurilor de pe piața mondială a energiei: Europa, care a fost în mod istoric o zonă integrată la nivel local, cu o mare dependență de importurile de la un furnizor principal, se transformă prin extinderea surselor sale și, în special, prin consolidarea integrării pe piața GNL.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.982 afisari

4 COMENTARII

  1. Ce e combustibilul „curat”?
    Energia nucleara care produce reziduuri super toxice pentru om si sol?

  2. Își laudă marfa ăia care o vând scump. In realitate, penuria de combustibili a determinat redeschiderea de centrale pe carbune, in Germania si Polonia. Dar, ssst!, sa nu afle nimeni, caci Comisia Europeana ar putea declansa nu stiu ce proceduri de infrigement, doar asa ar fi normal, nu?

  3. Nu a redus Rusia gazele catre UE ci UE , recte Germania , au refuzat sa mai cumpere . Scrieti corect , nu ..mai lingusiti pe șefiu politici.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger