AcasăEconomieInvestitorii sfidează inflația

Investitorii sfidează inflația

Recenta revenire a piețele globale de obligațiuni a bucurat investitorii și le-a spulberat ipoteza că ratele dobânzilor vor rămâne mai mult timp la un nivel ridicat

Recenta revenire a piețele globale de obligațiuni a bucurat investitorii și le-a  spulberat ipoteza de luni de zile că ratele dobânzilor vor rămâne mai mult timp la un nivel ridicat.

De fapt, investitorii par a fi singurii care sfidează inflația, în comparație cu bancherii centrali, renumiți că trimit mesaje lipsite de claritate și viziune.

Randamentul de referință al titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani, considerat un indicator al costurilor de împrumut din întreaga lume, a scăzut sub 4% pentru prima dată din august. Randamentul pe doi ani, sensibil la politica monetară, care urmărește îndeaproape așteptările privind ratele, a alunecat la cel mai scăzut nivel din luna mai. Randamentul german pe 10 ani este cel mai redus din ultimele 9 luni.

Mișcările bruște au avut loc după ce Rezerva Federală a SUA a indicat că se așteaptă la trei reduceri de un sfert de punct în 2024.

Încă de la începutul lunii noiembrie, piețele estimau o perioadă prelungită de creștere a costurilor de împrumut, deoarece băncile centrale continuau să lupte pentru a controla inflația.

În ultimele săptămâni, semnele de răcire a economiei și datele mai slabe privind creșterea prețurilor au contribuit la atenuarea acestor îngrijorări – ridicând pariurile investitorilor. Însă proiecțiile „dot plot” ale Fed, foarte urmărite,  au fost considerate de mulți drept  cel mai oficial semn de până acum că „mai sus pentru mai mult timp” a luat sfârșit.

Până vineri, piețele reflectau așteptările investitorilor cu privire la șase reduceri ale ratelor dobânzilor din SUA în 2024 – începând chiar din martie. Aceste previziuni ar reduce costurile de împrumut în cea mai mare economie a lumii de la un interval actual de 5,25-5,5% până la aproximativ 3,9%.

„Un pivot din partea Fed este un semnal cu viteză maximă pentru toți investitorii globali”, a declarat Bob Michele, director al grupului de venituri fixe, valute și mărfuri de la JPMorgan Asset Management.

Povestea optimistă a persistat, de asemenea, în Europa și în Marea Britanie – unde inflația a fost mult mai încăpățânată decât în SUA – chiar dacă președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, au respins perspectiva unor reduceri iminente ale ratelor.

Încrederea investitorilor a ridicat piețele bursiere, indicele S&P 500 de pe Wall Street încheind a șaptea săptămână consecutivă de creșteri și apropiindu-se de un nou maxim istoric.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger