Cauta

Investițiile în apărare nu trebuie împiedicate de standardele ESG

Într-o lume instabilă în care securitatea a devenit din nou o prioritate, apărarea și standardele ESG nu mai pot să fie considerate antagonice

Pentru o lungă perioadă de timp, investițiile în sectorul apărării nu au fost foarte populare, deoarece ar fi departe de criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) care au devenit standarde esențiale în gestionarea activelor.

Cu toate acestea, incertitudinea geopolitică actuală, în special de la izbucnirea conflictului din Ucraina, modifică situația.

Ideea că securitatea și pacea depind  de mijloace credibile de descurajare a revenit în prim-plan, notează AFP. Contribuind la securitate, apărarea ar sprijini, de asemenea, dezvoltarea – în special dezvoltarea durabilă – și ar permite ca investițiile în acest sector să fie considerate „responsabile din punct de vedere social”.

Confruntate cu amenințarea Rusiei, multe țări europene se reînarmează. Uniunea Europeană a recunoscut că apărarea poate contribui la securitatea democrațiilor și la stabilitatea economică.

Euronext tocmai a creat o serie de indici bursieri sectoriali care includ în mod explicit companiile din domeniul apărării, mult timp izolate de  investițiile responsabile din punct de vedere social.

Totuși, unii analiști susțin că este pe deplin justificată excluderea din portofoliile ESG a companiilor care produc arme interzise( mine antipersonal și armele chimice) sau a celor cu o guvernanță opacă și/sau lipsită de etică – cum ar fi grupuri precum Lockheed Martin Corporation, Northrop Grumman Corporation și Norinco(China).

Pe de altă parte, unele societăți din domeniul apărării îndeplinesc criteriile ESG, cum ar fi Thales, care contribuie la securitatea cibernetică și supravegherea maritimă.

Oricum, Europa nu ar trebui să se lase ghidată de restricțiile ”Environment, Social and Governance”. Într-o lume instabilă în care securitatea a devenit din nou o prioritate, apărarea și standardele ESG nu mai pot să fie considerate antagonice.

Investițiile în industria militară sunt esențiale: armatele europene au nevoie de mai multe sisteme de rachete, artilerie, muniție, și drone. Mobilitatea, constituirea de rezerve și consolidarea frontierelor sunt priorități pentru pregătirea în cele mai nefavorabile scenarii.

De fapt, securitatea pare să fie o condiție pentru reziliența statelor, respectarea drepturilor omului și stabilitatea economică – elemente care intră direct sub incidența „S” al ESG.

Ultimele stiri

  • Murim de cald și de card
  • Judecătoria a decis: Călin Georgescu rămâne sub control judiciar
  • TVA locuințe: Statul care te-a sărăcit acum îți ia și casa
  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Exit mobile version