AcasăEconomieInvestiții falimentare din banii publici. Au cumpărat un parc eolian defect

Investiții falimentare din banii publici. Au cumpărat un parc eolian defect

Bani aruncați de Ministerul Energiei pe proiecte falimentare

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), care aparține Ministerului Energiei, s-a apucat de investiții. De fapt, impropriu spus investiții, pentru că a trecut la cumpărarea unor parcuri fotovoltaice situate la ”Cuca Măcăii”, atât de profitabile, încât au devenit o gaură neagră. Pentru unul dintre acestea, parcul eolian de la Curcubăta Mare, SAPE va plăti un studiu de fezabilitate, prin care să afle cum să reducă pierderile financiare.

Pentru parcurile fotovoltaice cumpărate cu frenezie de SAPE, s-au cheltuit până acum bani grei, ba pentru mentenanță, ba pentru contracte de furnizare a energiei, ba pentru pază, ba pentru reparații. În cazul parcului eolian de la Curcubăta Mare, societatea Ministerului Energiei a lansat un anunț pentru contractarea unui studiu de fezabilitate. Studiul va trebui să abordeze ”asigurarea siguranței în alimentarea CEE Curcubata, care implică suplimentarea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune,având ca principal obiectiv reducerea timpului de indisponibilitate și reconectare a parcului eolian, precum și reducerea pierderilor financiare generate de costurile de mentenanță corectivă și de imposibilitatea debitării energiei produse”. Că doar firma privată nu a vândut de bun ce era parcul eolian.

În anul 2023 (ianuarie-august), costurile de reparație și intervenții pentru remedierea defectelor în instalația de utilizare a CEE Curcubata, împărțite în contracte de reparații, lucrări auxiliare linii și echipamente electrice și intervenții de urgență s-au ridicat la suma de 898.913 lei, susține societatea Ministerului Energiei. Pe lângă aceste costuri, se adaugă și pierderile generate de imposibilitatea debitării energiei produse, în luna martie veniturile fiind zero, iar în luna aprilie ridicându-se la suma de 26.777 lei.

Disperare mare

Având în vedere frecvența apariției defectelor în instalația de utilizare, coroborat cu natura terenului în care sunt pozate cablurile și condițiile climatice, este de așteptat ca apariția defectelor în perioada următoare să aibă o frecvență cel puțin egală cu anul 2023, producând pierderi importante, se arată în anunțul pentru studiul de fezabilitate.

”Ca urmare a acestor lucruri, este imperios necesar a fi efectuate lucrări pentru asigurarea siguranței în alimentarea centralelor eoliene, lucrări ce vor reduce pierderile generate de nelivrarea în rețea a energiei produse, prin reconectarea rapidă, și costurile cu mentenanța corectivă a instalației. Astfel, operatorul de distribuție concesionar, DEER SA =sucursala Oradea, a recomandat pozarea a minimum două cabluri 20kV (câte unul pe fiecare circuit), care asigură redundanță în cazul defectării unei faze din cele sub tensiune, și secționarea celor două circuite 20 kV aproximativ la jumătate din lungimea traseului pentru depistarea și remedierea defecțiunilor care pot apărea pe cele două cabluri”, a mai precizat SAPE.

Mai mult, asigurarea siguranței în alimentarea CEE Curcubata implică și suplimentarea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, având ca principal obiectiv reducerea timpului de indisponibilitate și reconectare a parcului eolian, reducerea pierderilor financiare generate de costurile de mentenanță corectivă și de imposibilitatea debitării energiei produse.

În vârful muntelui

Centrala electrică eoliană Curcubăta Mare, cumpărată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE SA), are o capacitate instalată de 15 MW, cu funcţionare limitată la 11,5 MW, și a fost pusă în funcţiune în anul 2015. Parcul eolian de la Curcubăta Mare este amplasat în zona vârfului Bihor (Curcubăta Mare) din munţii Bihorului, în partea de nord-vest a judeţului Alba, pe teritoriul extravilan al comunei Avram Iancu, la altitudini cuprinse între cca.1560 m şi cca.1850 m.

”Lungimea mare a liniilor electrice între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, precum si condițiile de pozare, au condus, pe durata în care parcul a fost în proprietatea SAPE SA, la numeroase incidente, avand ca rezultat deconectarea parcului. Particularitățile zonei, cu proprietățile climatice specifice, au dus la prelungirea duratei de reparație a defectelor, prelungindu-se neacceptat de mult perioadele în care energia produsă nu a fost debitată și valorificată”, mai precizează societatea Ministerului Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
16.146 afisari

5 COMENTARII

  1. Republica Iran are o problema cu electricitatea:
    -utilizeaza stalpii de iluminat public ca mijloc de executie
    islamica.

  2. Daca pot si pt ei puscaria nu e o amenintare!! Doar privatii sunt controlati la sange de toate institutiile care de fapt de acolo isi iau salarii nu de la astia bugetofagi care cheltuie aiurea.

  3. parc eolian defect?
    -poate nu ai vazut motor de Boeing 777 sa se invarta invers:
    batea vantu si nu reuseau sa-l porneasca!

    ha,ha,ha!

    • Flacai mentenanta nu exista in limba romana, in schimb se gaseste intretinere…inapoi la scoal derbedei care torturati limba romana!

  4. Oare Curtea de Conturi (unde mulți cu cefe groase se lăfăie în privilegii) mai lucrează ? Dar oare niște procurori ( să nu le spunem cu cefe groase) nu se plictisesc prin birouri ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger