AcasăEconomieInvazia mașinilor electrice chinezești amenință cererea de aluminiu în Europa

Invazia mașinilor electrice chinezești amenință cererea de aluminiu în Europa

În primele șapte luni ale acestui an, China a exportat vehicule electrice în valoare de 13,1 miliarde de dolari în Europa

Un important producător european de aluminiu a avertizat că numărul tot mai mare de automobile electrice importate din China ar putea avea un impact mare asupra cererii regionale.

Hilde Merete Aasheim, director executiv al Norsk Hydro, acordă atenție acestui risc. „Teama când vine vorba de vehiculele electrice este legată de importurile în Europa și de impactul asupra producătorilor europeni de automobile.Aceasta este o amenințare pe care o urmărim: dacă producătorii auto europeni încep să-și reducă cererea de aluminiu pentru că sunt depășiți”.

Comentariile sale evidențiază efectele în lanț ale creșterii importurilor chineze de vehicule electrice pentru întreprinderile din Europa din lanțul de aprovizionare, inclusiv producătorii de materii prime.

EV-ul mediu produs în Europa în 2022 conținea 283 kg de aluminiu, comparativ cu 169 kg pentru motoarele cu combustie, potrivit unui studiu comandat de European Aluminium.

În septembrie, UE a anunțat planurile pentru o anchetă antisubvenție a vehiculelor electrice chinezești, despre care a spus că „distorsionează” piața europeană și „inundă” piețele globale.

China construiește fabrici de baterii cu mult peste nivelurile necesare pentru a satisface cererea internă, susținută de subvenții regionale și împrumuturi, iar producătorii încearcă să canalizeze excesul de ofertă pe piețele de peste mări.

Producătorii europeni de automobile par chiar depășiți. Stellantis, care deține mărci precum Peugeot și Jeep, a declarat că va investi 1,5 miliarde de euro într-o participație de 20% la start-up-ul chinez de vehicule electrice Leapmotor, în încercarea de a profita de afluxul de vehicule electrice mai ieftine fabricate în China în Europa.

În primele șapte luni ale acestui an, China a exportat vehicule electrice în valoare de 13,1 miliarde de dolari în Europa, comparativ cu 15,4 miliarde de dolari în întregul an precedent, potrivit datelor vamale chineze. Cu toate acestea, majoritatea vehiculelor sunt versiuni fabricate în China ale mărcilor occidentale, cum ar fi Tesla.

Îngrijorările cu privire la cererea de aluminiu în Europa vin după ce sectorul a fost afectat de creșterea prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut, care a forțat topitoriile, inclusiv Sovalco a Hydro din Slovacia, să se închidă.

Industria se confruntă, de asemenea, cu incertitudinea dacă China, cel mai mare producător de aluminiu din lume, va menține un plafon anual de producție de 45 de milioane de tone.

author avatar
Radu Jacotă Redactor