Pentru a acoperi găurile bugetare, Ministerul Finanțelor a decis să urgenteze vânzarea bunurilor executate silit. Astfel, inspectorii ANAF se vor transforma într-un fel de agenți comerciali, fiind obligați să încheie contracte cu cât mai multe magazine în regim de consignație. În ce privește scoaterea la licitație a caselor și apartamentelor, acestea vor avea interdicție la scăderea prețurilor sub 50% din valoare. În același timp, s-au relaxat foarte mult condițiile de participare la licitații.
Ministerul Finanțelor a decis să completeze Codul de procedură fiscală pentru a reglementa procedura de valorificare a bunurilor mobile în regim de consignație. Astfel, bunurile mobile supuse executării silite vor putea fi valorificate și prin centrele comerciale de vânzare cu amănuntul către populație sau prin intermediul magazinelor de desfacere cu amănuntul, dacă acestea îndeplinesc condițiile de calitate pentru a fi vândute populației.
Pentru aceasta, inspectorii fiscali vor fi nevoiți să încheie contracte de consignație cu cât mai multe societăți care au ca obiect de activitate comerțul, la prețurile de evaluare ale bunurilor. La termenul stabilit prin contract sau la expirarea duratei de garanție ori a perioadei de valabilitate a acestora, mărfurile pot fi returnate organului fiscal. Totodată, ministerul a simplificat și principiile de valorificare a bunurilor la licitație, flexibilizând condițiile de participare la licitație și creând, în același timp, cadrul legal pentru digitalizarea activității de organizare a licitațiilor prin platfoma on-line.
”În fapt, prin PNRR este finanțat un proiect de dezvoltare a unei platforme de licitații electronice, care are în vedere, pe de o parte realizarea unei mediatizari mai facile a bunurilor sechestrate de ANAF, iar pe de altă parte, de valorificare printr-o procedura transparentă și concurențială, astfel încât prețul bunurilor valorificate să crească”, susține Ministerul Finanțelor.
Fără documente
În acest sens, se elimină condiționarea participanților la licitație de a depune oferta de cumpărare și o serie de documente la organul de executare, cu o zi inainte de organizarea licitatiei, întrucât acestea pot fi prezentate și la momentul organizării licitației. Pe de altă parte, pentru a nu fi blocate resursele financiare ale ofertanților care participă la licitație, se elimină și plata taxei de participare la licitație, taxă ce trebuia achitată înainte de organizarea licitației, urmând ca ulterior să fie restituită participanților care nu au fost adjudecați. Totuși, se va achita o taxă de adjudecare la licitație, de cel puțin 10% din prețul de pornire la licitație, doar de către persoana care a fost declarată adjudecatar la finalul licitației, care se va achita pe loc, cu card bancar, prin intermediul unui POS ce va fi pus la dispozitie în acest sens. În cazul în care ofertantul declarat câștigător nu deține lichiditățile financiare pentru a achita taxa de adjudecare la licitație, se oferă posibilitatea celorlalți ofertanți, în ordine descrescătoare a prețurilor oferite, să plătească taxa de adjudecare la licitație. În cazul în care la finalul licitației se constată că niciunul dintre ofertanți nu deține banii necesari pentru a achita taxa de adjudecare, licitația se va relua, la o altă dată, cu același preț de pornire.
Anunțuri la mica publicitate
Valorificarea bunurilor imobile cu un preț sub 50% din prețul de evaluare va fi interzisă, conform modificărilor aduse Codului de procedură fiscală. Vânzarea la valori de sub 50% din preț va rămâne totuși valabilă în cazul bunurilor mobile, ținând cont de faptul că, în situația în care se constată că acestea nu au valoare de piață, bunurile mobile se restituie, arată ministerul. De asemenea, pentru a crește șansele de vânzare a bunurilor sechestrate, anunțurile vor putea fi afișate și pe platforme de comerț electronic specializate.
”Ținând cont de necesitatea digitalizării valorificării bunurilor, prin intermediul unor platforme specializate, se impune eliminarea din cuprinsul anunțului de vânzare, a unor elemente care nu sunt relevante pentru potențialii cumpărători, respectiv numărul dosarului de executare silită și datele de identificare ale debitorului pentru care se realizează anunţul privind vânzarea bunurilor. Procedura reglementată pentru valorificarea prin licitație a bunurilor sechestrate se va aplica și pentru valorificarea bunurilor confiscate în materie civilă și penală”, se precizează în proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală.
Guvernu’ nu a auzit de digitalizarea Romaniei?
De ce nu face vanzarile, publice, pe un site?
Ca nu tot romanul are timp sa umble prin magazine la capatul pamantului…