AcasăEconomieInflație, alegeri, conflicte, Big Tech : anul roller coaster pentru piețele financiare

Inflație, alegeri, conflicte, Big Tech : anul roller coaster pentru piețele financiare

Răsturnările de situație vor fi o caracteristică a piețelor financiare în 2024

În 2023, investitorii au fost într-o dispoziție mai degrabă optimistă. Zvonurile legate de inteligența artificială generativă și așteptările mari privind câștigurile companiilor au contribuit la creșterea prețurilor acțiunilor.

Credința într-un scenariu de „aterizare ușoară” pentru economia mondială, în care inflația scade fără a declanșa o încetinire semnificativă, a intrat în mainstream.

De asemenea, traderii au început să se aștepte la mai multe reduceri ale ratelor dobânzilor decât indicau bancherii centrali, ceea ce a însemnat că și obligațiunile au revenit pe piață. Anul acesta, tot acest optimism va fi pus la încercare.

Răsturnările de situație vor fi o caracteristică a piețelor financiare în 2024. Perspectivele economice sunt încețoșate de incertitudine și de câteva evenimente geopolitice cruciale. Pe măsură ce realitatea se desfășoară, investitorii vor trebui să se recalibreze constant.

Trecerea la reduceri de rate va fi în centrul atenției. Membrii consiliului de administrație al Băncii Centrale Europene au avertizat că ritmul dezinflației va încetini probabil în 2024. Însă efectul întârziat al ratelor ridicate va fi resimțit din ce în ce mai mult  de gospodării și întreprinderi.

Până în a doua jumătate a anului, traiectoria adecvată a ratei ar trebui să fie mai clară. Până atunci, pentru orice diminuare a volatilității va fi nevoie ca diferența dintre așteptările investitorilor și cele ale băncilor centrale privind costurile împrumuturilor să se micșoreze.

Dincolo de strategiile monetare, anul electoral record va avea un impact semnificativ asupra piețelor financiare. Peste 2 miliarde de persoane din peste 50 de țări vor merge la urne. Promisiunile de împrumuturi preelectorale vor căpăta o importanță sporită, investitorii fiind deja deranjați de deficitele fiscale considerabile și de datoria publică ridicată.

Având în vedere că emisiunile de datorii au crescut deja vertiginos, există riscul unei reacții negative pe piața obligațiunilor.

Riscul unui conflict extins în Orientul Mijlociu a crescut. În Marea Roșie, atacurile rebelilor Houthi asupra navelor și contraatacurile SUA și Marii Britanii au crescut volatilitatea prețului petrolului. Cu cât mai mult timp va persista perturbarea, cu atât mai dăunătoare va fi pentru lanțurile de aprovizionare globale.

La această nervozitate se vor adăuga știri corporative, în special în sectorul tehnologic. Adoptarea și comercializarea tot mai mare a modelelor de limbaj de mari dimensiuni va evidenția dacă pariurile optimiste privind creșterile de productivitate ale inteligenței artificiale sunt într-adevăr susținute de dovezi.

În general, ratele scăzute ale dobânzilor și o economie mondială rezistentă ar putea oferi un impuls ascendent piețelor financiare. Dar chiar dacă prețurile acțiunilor și obligațiunilor vor încheia în cele din urmă  2024 mai sus decât la început, drumul până acolo va fi unul de roller coaster.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
67 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger