AcasăEconomieInflația și bancherii încurcă socotelile pieței petrolului

Inflația și bancherii încurcă socotelile pieței petrolului

Spirala scumpirilor și majorarea dobânzilor vor afecta cererea de țiței

Prețul petrolului a crescut în weekend, dar a înregistrat pierderi trimestriale, deoarece noile creșteri ale dobânzilor și inflația vor afecta cererea.

Brent, referință pentru două treimi din petrolul mondial, a câștigat 0,75%, sau 0,56 dolari, pentru a închide la 74,90 dolari pe baril, dar a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv de scăderi.

West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 1,12%, sau 0,78 dolari, pentru a se stabili la 70,64 dolari pe baril, dar a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. În cele trei luni până la sfârșitul lunii iunie, indicii de referință au scăzut cu 6% și, respectiv, 6,5%.

Petrolul a fost stimulat vineri de un raport al Departamentului american al Comerțului, care a arătat că inflația anuală a crescut în luna mai în cel mai lent ritm din ultimii doi ani. Totuși, aceste câștiguri au fost limitate de datele economice slabe din China: activitatea fabricilor s-a contractat în iunie pentru a treia lună consecutiv.

Joi, Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat că stocurile de țiței din SUA, un indicator al cererii de combustibil, au scăzut cu 9,6 milioane de barili săptămâna trecută.Analiștii chestionați de Reuters se așteptau la o scădere de 1,8 milioane de barili.

„Prețul petrolului este din nou în creștere astăzi, dar având în vedere modul în care a fost tranzacționat în ultimele două luni, mă străduiesc să dau prea multă importanță acestui lucru”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piață la Oanda.

Modul în care băncile centrale decid să lupte împotriva inflației provoacă „incertitudini” pe piața petrolieră și complică strategiile marilor producători și traderilor.

„Se simte foarte mult ca și cum comercianții așteaptă mai multe informații despre inflație și, prin extensie, despre ratele dobânzilor, iar până când vom avea o idee mai bună despre perspective, ar putea rămâne în acest tipar”, a subliniat Erlam.

La începutul acestei luni, Rezerva Federală a luat o pauză în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor pentru prima dată de când a început ciclul de înăsprire monetară în martie 2022, pe măsură ce evaluează impactul asupra economiei.Următoarea sa ședință va avea loc pe 25 și 26 iulie.

Marți, președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat, de asemenea, că este prea devreme pentru a „declara victoria” asupra inflației.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
622 afisari
Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger