AcasăEconomieInflația se răcește. Economia globală scapă de recesiune

Inflația se răcește. Economia globală scapă de recesiune

În raportul World Economic Outloock, Fondul Monetar Internațional a estimat că economia mondială nu va intra în recesiune în acest an, iar inflația va încetini.

Economia globală va crește cu 2,9%, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de 0,2 puncte procentuale față de previziunile  anterioare din octombrie. Totuși, această proiecție ar însemna  o scădere față de o expansiune de 3,4% în 2022, când FMI avertiza că ar putea urma o recesiune.

Pentru 2024, instituția cu sediul la Washington a declarat că creșterea globală va accelera ușor până la 3,1%, dar cu o zecime de punct procentual sub prognoza din octombrie, deoarece întregul impact al majorărilor mai abrupte ale ratelor va încetini activitatea economică.

“Suntem foarte departe de orice fel de indicator care să indice o recesiune globală”, a precizat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. Băncile centrale „fac progrese în controlul inflației”, dar  „este nevoie de mai mult efort pentru a reduce prețurile”, iar noi perturbări ar putea veni din cauza unei noi escaladări a războiului din Ucraina și a luptei Chinei împotriva pandemiei de Covid-19.

Creşterea economiei s-a dovedit a fi “surprinzător de rezilientă în trimestrul trei din 2022”, cu o piaţă solidă a forţei de muncă, un consum robust al gospodăriilor şi investiţii ale companiilor.

„Inflaţia globală ar urma să scadă de la 8,8% în 2022 la 6,6% în 2023 şi la 4,3% în 2024. Majorarea dobânzilor de către băncile centrale, pentru a contracara inflaţia, şi invadarea Ucrainei de către Rusia continuă să afecteze activitatea economică”, se arată în raportul FMI.

Zona euro a crescut cu  0,7% în acest an, față de 0,5% în perspectivele din octombrie( 3,5% în 2022).

SUA ar urma să înregistreze o creştere de 1,4%, faţă de un nivel de 1% previzionat în octombrie, după un avans de 2% în 2022.

China, a doua economia mondială, indică o creştere de 5,2%( 4,4% previzionat în octombrie, după o expansiune de 3% în 2022).

FMI estimează o creștere a economiei Rusiei de 0,3% în 2023, după un declin de 2,2% în 2022.

Deși inflația globală a scăzut în multe țări, o relaxare prematură a condițiilor financiare lasă piețele vulnerabile în cazul în care indicatorii inflației de bază nu reușesc să scadă.

Gourinchas a avertizat că băncile centrale trebuie să rămână „vigilente”, în special în țările în care ratele reale ale dobânzilor rămân scăzute, cum ar fi în Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor