AcasăEconomieInflația se răcește, dolarul slăbește

Inflația se răcește, dolarul slăbește

Este de așteptat ca declinul recent al dolarului american să persiste, după ce miercuri bancnota verde a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an, în condițiile în care prețurile de consum din cea mai mare economie a lumii au încetinit în iunie.

Acest declin a sugerat, de asemenea, că o majorare de un sfert de punct a retelor dobânzii de către Rezerva Federală a SUA în această lună este în continuare considerată foarte probabilă, dar șansele unei creșteri suplimentare au fost reduse după publicarea ultimelor date economice.US Dollar Index – o măsură a valorii dolarului în raport cu un coș ponderat al principalelor valute – a scăzut cu aproape 3,2% de la începutul anului și cu aproximativ 7,7% în ultimul an.

Inflația anuală a prețurilor de consum s-a redus la 3%, de la 4% în luna mai, și a scăzut de la vârful de 9,1% atins în luna iunie a anului trecut. Fed urmărește să reducă inflația la ținta de 2% și a majorat ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază în ultimele 16 luni, cel mai ridicat nivel din 2007, cu puțin timp înainte de începutul crizei financiare mondiale din 2008.

„Datele ne-au întărit opinia că slăbiciunea recentă a dolarului va persista”, a declarat Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management. „Prin urmare, le recomandăm investitorilor care au ca monedă de origine yenul japonez, euro, lira sterlină sau francul elvețian să își consolideze tendința de acasă. De asemenea, ne așteptăm ca aurul, care beneficiază de un dolar mai slab, să atingă noi maxime istorice.”Scăderea inflației susține ideea ca banca centrală americană să încheie campania de majorare a ratelor în următoarele luni.

Rania Goule, analist de piață la brokerul multi-asset XS.com, susține că un dolar mai slab este “o veste bună pentru inflația din restul lumii”, deoarece, cu cât dolarul este mai slab, cu atât prețurile energiei și ale materiilor prime negociate în dolari se vor reduce.

Cu toate acestea, există argumente în favoarea unui dolar mai puternic. Fed ar putea menține ratele mai mult timp la un nivel mai ridicat dacă inflația nu se încadrează din nou în ținta sa. Totodată, moneda de rezervă a lumii tinde să se întărească pe fondul aversiunii față de risc, iar agravarea temerilor legate de recesiune ar putea stimula o nouă întărire a dolarului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
976 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum așa? SUA sabotează F. Rusă, dictează sancțiuni ca economia rusă să intre în criză în schimb dolarul intră în leșin? Foarte curios! Dar nu-i nimic, la menținerea pe linia de plutire a economiei americane contribuie la greu românii, săraci, prin contractele barosane de achiziție a diferitelor mijloace de luptă, unele nefabricate încă, dat achitate înainte, ca la curve.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger