AcasăEconomieInflația scade, economia încetinește. La mijloc, băncile centrale

Inflația scade, economia încetinește. La mijloc, băncile centrale

La ce să ne așteptăm în 2023: bancherii centrali vor trebui să frâneze înăsprirea monetară, pe măsură ce se vor ivi  noi dovezi că inflația record se diminuează, iar creșterea economică încetinește.

Marea Britanie pare să fie deja în recesiune, la fel ca o mare parte din Europa. Marea întrebare pentru anul viitor este când sau dacă și economia SUA se prăbușește.

Din nefericire, apare  o nouă problemă: înăsprirea cantitativă. Banca Angliei a încetat să reinvestească obligațiunile ajunse la scadență în martie, dar a început în noiembrie să le vândă pe piață. Iar Banca Centrală Europeană va începe să își reducă din martie stocul de obligațiuni de 5.000 de miliarde de euro.

Analiștii avertizează că modul în care lichiditatea globală va face față la reducerea simultană a stimulentelor monetare va fi o problemă cheie pentru piețe anul viitor.

După mai mult de un deceniu în care ratele oficiale ale dobânzii au fost aproape de zero sau chiar sub zero, 2022 a fost anul în care s-a schimbat definitiv situația, iar inflația a crescut.

După un început timid al Băncii Angliei,  Fed și BCE  au  preluat rapid conducerea politicii de înăsprire. Dolarul a beneficiat ca un refugiu în vremuri dificile, dar și de puterea economiei americane în raport cu restul lumii.

Potrivit Bloomberg, „majorarea ratelor dobânzilor din SUA a devenit o armă de distrugere în masă”: creșterea tot mai mare a ratelor dobânzii de către Fed a devenit tema anului. A forțat băncile centrale ale altor națiuni să majoreze ratele și mai brusc, nu doar pentru a combate inflația galopantă, ci și pentru a apăra valoarea monedelor lor.

Un dolar mai slab a devenit factorul crucial care a stimulat revenirea de sfârșit de an atât pentru obligațiuni, cât și pentru acțiuni.Acum, atât Rezerva federală a SUA, cât și Banca Angliei trimit semnale că am văzut – poate –  ultima dintre mega creșterile de rate de 75 de puncte de bază.

În zona euro, mesajul este mai clar: „Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni în viitorul apropiat noua normă”, a declarat Louis de Guindos, vicepreședintele BCE. Și a avertizat: „Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni”.

Săptămâna trecută, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să majoreze costul creditului cu 50 de puncte de bază, după mai multe majorări de 75 de puncte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
195 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger